Ръководството на автомобилния алианс Нисан-Рено-Мицубиши (Nissan-Renault-Mitsubishi) обсъди предложението на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) за частично сливане на паритетна основа, съобщи агенция Киодо.

Темата бе една от основните на днешното събрание на ръководството на тристранния алианс край Токио в централата на Нисан.

На срещата присъстваха главният изпълнителен директор и президент на Нисан Хирото Саикава, главният изпълнителен директор на Рено Тиери Болор, председателят на управителния съвет на Рено Жан-Доминик Сенар и председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Мицубиши Осаму Масуко.

Шефовете на Рено се опитаха днес да успокоят японските си партньори от Нисан след новината за проект за сливане на френската група с Фиат Крайслер, което, ако стане факт, ще промени коренно съюза, посочи Франс прес.

Преди събранието Саикава определи предложението като положително.

В понеделник италианско-американският автомобилостроител предложи на Рено да създадат съвместен концерн на паритетна основа - 50 на 50, който ще бъде третата по големина в света автомобилна група.

След внимателен преглед на условията по приятелското предложение управителният съвет на Рено реши да проучи с интерес възможността за едно такова бизнес обединение.

Офертата, представена от Фиат Крайслер, бе приветствана от пазарите и правителствата на Италия и Франция.

Заедно с партньорите Нисан и Мицубиши ще бъде създадена група с продажби на близо 16 милиона коли, изпреварвайки Фолксваген (Volkswagen) с 10,6 милиона и Тойота (Toyota) с 10,59.