Някои чуждестранни компании, които се опитват да напуснат Русия, са изправени пред неизгодни сделки, тъй като Москва изисква по-големи отстъпки при придобиване на руските им активи. Това съобщи Ройтерс, като се позова на три източника, запознати с въпроса.

Русия "освобождава" желаещите да се оттеглят чуждестранни компании при все по-тежки условия; навигацията в правилата става все по-трудна, споделят фирмени шефове.

Анализ на Ройтерс на фирмени документи показва, че чуждестранни компании вече са загубили над 80 милиарда долара от руските си операции поради отписвания на активи и пропуснати приходи.

Нидерландската пивоварна Heineken заяви в петък, че е приключила с оттеглянето си от Русия, като е продала операциите си в страната на руската Arnest Group за символичното едно евро.

Заплахата от национализация също виси над чуждестранни компании - през юли бяха иззети руските активи на датския пивовар Carlsberg и френския производител на кисело мляко Danone.

Преговори по оттеглянето си от Русия водят телекомуникационната група Veon, листнатата на Nasdaq, технологична група Yandex и италианската банка Intesa

Москва вече изисква 50% отстъпка от всички сделки с чуждестранни компании, след като оценка на бизнеса извършват консултанти, избрани от руското правителство. Русия също така изисква вноска в руския бюджет от поне 10% от цената.

Източниците на Ройтерс (пожелали анонимност) обаче заявиха, че някои сделки са изправени пред искане за допълнителни отстъпки, преди правителството да даде зелена светлина.

Руското финансово министерство твърди, че не налага редуциране на крайните продажни цени на активите, но може да коригира оценките по време на процеса на продажба.

"Цената може да се промени само в случай, че комисията стигне до извода, че оценката на пазарната стойност на чуждестранен бизнес е неправилна", се казва в писмен отговор до Ройтерс.

Министерството на икономиката и централната банка на Русия също оценяват бизнеса и също могат да направят корекция на цената, се казва в съобщението.

Правителствена комисия, която наблюдава чуждестранните инвестиции, трябва да одобри сделките, които извършват компании от т.нар. "неприятелски" страни - тези, които са наложили санкции срещу Русия заради нападението над Украйна. Сделки с банкови енергийни активи пък изискват личното одобрение на президента Владимир Путин.

Източник от финансовите пазари, работещ с компании, които искат да напуснат Русия, каза, че руската правителствена комисия връща някои сделки с аргумента, че оценката трябва да е с 20-30% по-ниска.

Това е "непредвидима черна кутия", отбеляза експертът.

Друг експерт - по сделки за сливания и придобивания с чуждестранни компании, каза, че сделки, надхвърлящи 100 милиона долара, са изложени на риск да бъдат отказани.

Последните промени, засягащи цените на активите, задържат сделките и принуждава компаниите да обмислят алтернативи.

Австрийската Raiffeisen Bank International - една от европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, с повече от 9500 служители там в края на 2022 г. - продължава да търси начини да се освободи от руските си операции. Тя намали заемите за клиентите и затвори капитала за Райфайзенбанк Русия, но така и не напусна страната.

Чуждестранни компании са сключили около 200 сделки по продажба на руски активи между март 2022 г. и март 2023 г., съобщи руската централна банка, като около 20% са на стойност над 100 милиона долара.

В двугодишния си преглед на финансовата стабилност централната банка заяви, че чуждестранните компании, подложени на натиск да напуснат Русия, го правят при "неблагоприятни" условия.

Руското финансово министерство съобщи, че правителствената комисия одобрява около 90% от сделките и се среща средно поне два пъти седмично, за да прегледа най-новите предложения.

"Подготовката на сделката от съответната агенция може да отнеме до шест месеца", казаха от министерството.

Допълнително забавяне може да се получи при липса на опит в необходимата област на потенциалния купувач; при транзакции, които включват купувачи посредници или въпроси относно оценката на активите, поясява министерството.