"Бакарди", най-голямата частна компания за производство на алкохол в света, чиято централа в САЩ се намира в Корал Гейбълс, е санкционирана от Украйна за разширяване на дейността си в Русия, предаде ДПА.

Украинското правителство заяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа на войната, разгърната от руския президент Владимир Путин срещу страната.

Вчера Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи "Бакарди лимитид" (Bacardi Limited), със седалище в Хамилтън, Бермудските острови, в списъка си с "международни спонсори на войната", като обвини компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира "агресията срещу Украйна".

"След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, "Бакарди" продължава да доставя продукти за милиони долари в Русия и да привлича нови служители там", се казва в изявлението на агенцията, като се добавя, че компанията е платила над 12 млн. долара данъци върху доходите си в Русия.

Определянето като международен спонсор на войната не води до правни последици като замразяване на активи или забрана за пътуване. Въпреки това то има за цел да нанесе щети на репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия по време на войната. В момента в списъка фигурират 32 компании, сред които "Юнилевър".

"Бакарди" не отговори на молбата за коментар, отправена от "Маями хералд".

Включването на компанията в черния списък на Украйна става три дни след като американският вестник "Уолстрийт джърнъл" подробно описа как компанията не е изпълнила даденото обещание да спре износа за Русия малко след началото на инвазията в Украйна.

Вместо това руският бизнес на "Бакарди", Bacardi Rus LLC, е внесъл продукти на стойност 169 млн. долара между юни 2022 г. и юни тази година. Bacardi Rus също така отчете увеличение на приходите си с 314 млн. долара през миналата година.

Други преки конкуренти като "Перно Рикар" (Pernod Ricard), дистрибутор на ром "Хавана клуб" (Havana Club) - чиято търговска марка е предмет на ожесточен правен спор между "Бакарди" и кубинската държавна компания Cubaexport - напуснаха руския пазар след нахлуването в Украйна.

Основана в Сантяго де Куба през 1862 г. от Факундо Бакарди Масо, "Бакарди" продава своя едноименен ром и други добре познати марки като водка "Грей гууз"(Gray Goose), текила "Патрон"(Patron) и вермут "Мартини" в повече от 170 държави, става видно от уебсайта й.

Семейството е трябвало да замине в изгнание, след като Фидел Кастро конфискува активите им без компенсация през 1960 г., но продължава да произвежда ром в дестилерии в Пуерто Рико и на други места. През 1965 г. компанията открива офис в Маями, а през 2006 г. се премества в Корал Гейбълс.