Intesa Sanpaolo, най-голямата италианска банка по активи, затваря представителството си в Москва, надграждайки усилията за намаляване на експозицията на групата в Русия след нахлуването й в Украйна, заяви в сряда говорител на кредитната институция, съобщава "Уолстрий джърнъл", цитиран от БНР.

Присъствието на Intesa в Русия датира от 48 години. Базираното в Москва представителството на корпоративната банка управлява 27 клона с 907 служители като част от регионална клонова мрежа, простираща се от руския ексклав Калининград в Източна Европа до Владивосток в Далечния изток, според отчета на банката за 2022 г.

От избухването на войната в Украйна обаче Intesa работи за постепенно намаляване на експозициите си към Русия, свеждайки ги до 700 млн. евро, или 0,2% от общите клиентски заеми на групата в края на юни, от 3,2 млрд. евро през юни 2022 г. Intesa обаче все още има много малко местно дъщерно дружество в Русия, каза още нейният говорител.

Много западни компании напуснаха Русия след нахлуването ѝ в Украйна, но някои останаха. Австрийската Raiffeisen Bank International - една от европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, с повече от 9500 служители там в края на 2022 г. - продължава да търси начини да се освободи от руските си операции. Тя намали заемите за клиентите и затвори капитала за Райфайзенбанк Русия, но така и не напусна страната.

Последните събития в Русия затрудняват напускането на западни компании. Миналия месец Русия назначи министъра на земеделието на Чечения за нов ръководител на бизнеса на френската Danone в страната и избра руски бизнесмен да ръководи местните операции на датската Carlsberg, циментирайки контрола върху руските активи на западните мултинационални компании дни, след като бяха конфискувани.

Ходовете подчертават рисковете за западните компании, които все още работят в Русия или искат да напуснат, както и промените в корпоративната власт в страната повече от година след нахлуването в Украйна.

Русия издаде указ през април, който позволява на държавата да поеме временен контрол върху активи на компании или лица от това, което Кремъл нарича "неприятелски" държави.

Миналата година Кремъл прие правила, изискващи от руското правителство да извърши оценка на пазарната стойност на всеки актив, който се продава от чуждестранна компания. След това от продавача се изисква да продаде актива с 50% отстъпка от тази стойност. Освен това Москва налага такса за излизане от 10% от цената на сделката, напомня "Уолстрийт джърнъл".