Племенникът на чеченския лидер Рамзан Кадиров - 32-годишният Ибрахим Салманович Закриев, беше назначен за генерален директор на одържавеното преди дни подразделение на френската компания "Данон" (Danone) в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според поддържаната от "Интерфакс" корпоративна база данни СПАРК Закриев, който е вицепремиер и земеделски министър на Чечения, е поел поста вчера.

Назначението му беше потвърдено от чеченския министър на националната политика, външните работи и информацията Ахмед Дудаев.

"Избирането му за генерален директор на "Данон Русия" показва, че представителите на екипа на чеченския президент и Герой на Русия Рамзан Ахматович Кадиров са талантливи и успешни мениджъри", написа той в своя Телеграм канал. "Той има огромен опит на най-отговорни позиции", допълва Дудаев.

И още от канала на Дудаев:

"Ибрахим Салманович е завършил Московския държавен университет. Зад него има богат опит в работата на най-отговорните длъжности, като кмет на Грозни, ръководител на администрацията на правителството на Чеченската република и др. Напоследък, както знаем, той беше заместник министър-председател на Чеченската република и оглавяваше Министерството на земеделието на региона".

"Под негов контрол в републиката са издигнати редица мащабни съоръжения и са реализирани различни проекти. Избирането му на поста генерален директор на "Данон Русия" показва, че представителите на екипа на ръководителя на Чеченската република, Герой на Русия Рамзан Ахматович Кадиров са талантливи мениджъри и успешни мениджъри.

За председател на борда на директорите на компанията беше избран Руслан Алисултанов, който е бил заместник-министър на земеделието на Чехия. Честито скъпи БРАТЯ" - така завършва постът на Дудаев.

Засега коментар от самия Закриев липсва.

Кадиров, който е близък съратник на Путин, се обръща към Закриев в социалните медии със "скъпи ми племеннико". 

Назначението е поредният знак за размера на промяната на собствеността в Русия, което е в ход след началото на руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс. При напускането на западните инвеститори държавата получава номинален контрол върху техните активи, но назначените управители всъщност получават пълни права да се разпореждат със собствеността в рамките на военновременната икономика.

Заводът на Danone край Москва

Снимка: Istockphoto by Getty Images

"Данон" обяви през октомври, че ще отстъпи контрола върху бизнеса си в Русия, което може да доведе до загуби от около 1 милиард евро. Преди броени дни президентът Владимир Путин подписа декрет за одържавяването на активите на френската компания. Това е в унисон с обявената му позиция, че "Русия не се нуждае от Запада и ще разчита на Китай и други партньори".

Близките до Путин Юрий и Михаил Ковалчук вече изразиха интерес да придобият национализираните активи на "Карлсберг" в Русия, чието одържавяване беше обявено заедно с това на "Данон", писа вчера в. "Файненшъл таймс".