Производителят на хранителни стоки "Данон" (Danone) обяви днес, че ще отпише още една част от руските си активи, на стойност 200 милиона евро, след като бизнесът му в Русия на практика беше иззет от управляващите в Москва, предаде Ройтерс.

Компанията също така предприема корекция на баланса си със сумата от 500 млн. евро заради обезценяването на рублата спрямо еврото. Тези решения влизат в сила от 31 декември.

Общата стойност на руските активи, които базираният в Париж хранителен гигант губи, възлиза на 687 милиона евро.

В средата на месеца с указ на руския президент Владимир Путин бяха национализирани активите в Русия на "Данон" и на датската компания "Карлсберг" (Carlsberg).

Последва назначаването на племенника на чеченския лидер Рамзан Кадиров - 32-годишният Ибрахим Салманович Закриев, за генерален директор на одържавеното подразделение на "Данон" в Русия.

Междувременно френската компания обяви, че нетните приходи на корпорацията през първите 6 месеца на годината са се увеличили с 6,3 на сто на годишна основа - до 14,167 милиарда евро. През същия период на миналата година те са възлизали на 13,325 милиарда евро.

Нетният доход на компанията за същия период възлиза на 1,093 милиарда евро при 737 милиона евро през първите 6 месеца на 2022 г., посочва ДПА.