"Ди Пи Юрейша" (DP Eurasia), компанията, представляваща популярната "Доминос пица" (Domino's Pizza) в няколко страни от Азия и Европа, ще подаде заявление за фалит на руския й бизнес и ще напусне страната, съобщи компанията, която ръководи подразделенията на дружеството в Русия, Турция, Азербайджан и Грузия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В тази нарастващо трудна икономическа среда холдинговата компания на "Ди Пи Русия" (DPRussia) е принудена да предприеме тази стъпка, което ще сложи край на опитите за продажба на "Ди Пи Русия", както и на присъствието на групата в страната", посочва "Ди Пи Юрейша" в специално съобщение.

През декември компанията съобщи, че обмисля различни варианти за руския си бизнес, включително и продажба.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. много западни компании напуснаха Русия, а други обявиха, че ще го направят, но не го сториха бързо, а сега това става все по-трудно. За целта те се нуждаят от одобрението на специална правителствена комисия, а процедурата е дълга и мъчителна.

Макар и все още да е рано да се оцени финансовото въздействие на фалита, компанията посочва, че външният дълг на подразделението, който възлиза на 520 милиона рубли (5,56 милиона долара), е бил покрит с активи на турското подразделение.

"Ди Пи Русия" управлява 142 заведения и е третата най-голяма верига за доставки на пици в страната.