Австрийската "Райфайзенбанк" (Raiffeisen Bank), най-голямата западна банка, която все още работи в Русия, възнамерява да напусне страната до края на годината, обяви главният изпълнителен директор Йохан Щробл, цитиран от Ройтерс и БТА.

ЕЦБ отдавна притиска банката да прекрати бизнеса си в Русия, макар и той да е твърде печеливш, припомня Ройтерс.

Пред анализатори Щробл заяви, че макар и продажбата на руския бизнес на "Райфайзен" да е "на масата", банката води преговори за регулаторните органи за възможното му прекратяване. Той посочи, че това може да се случи до края на годината, но не и до края на септември, каквато беше предишната заложена цел.

По думите на Щробл банката е "малко по-напреднала" по отношение на евентуалната продажба, отколкото по отношение на прекратяването на бизнеса, което би било по-сложно. "Твърдо решени сме да намерим изход от ситуацията", каза той.

Изявата на Щробл идва в момент, когато "Райфайзенбанк" обяви 9 на сто ръст на печалбата си в Русия през първото полугодие, докато в същото време общата печалба на групата пада с 24 на сто.

Печалбата след данъци в Русия през първото полугодие възлиза на 685 милиона евро, спрямо 630 милиона евро за същия период на миналата година. В същото време тази печалба остава само в руския клон на банката заради санкциите, наложени на страната заради инвазията в Украйна.