Над сто инвестиционни компании призоваха днес няколко големи световни банки като JPMorgan и Deutsche Bank да направят повече за климата, най-вече отказвайки да финансират въглищни проекти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тези мениджъри на активи посочват, че биха могли да подкрепят решения, подтикващи банките да действат по-активно или в противен случай да гласуват срещу преизбирането на управителите на финансовите институции.

Общо 115 инвеститори като Aviva Investors, Fidelity или M&G, притежаващи активи за 4,2 трилиона долара, са изпратили писмо до 63 банки, сред които Standard Chartered, се отбелязва в комюнике на неправителствената организация ShareAction.

Инвеститорите искат банките да засилят мерките в подкрепа на климата и биоразнообразието предвид централната им роля при отпускането на финансиране и най-вече с наближаването на следващата конференция на ООН за климатичните промени (COP26). Тя ще се проведе през ноември в шотландския град Глазгоу.

Поетапната мярка в този процес ще е да се спре финансирането на проекти с въглища до 2020 година в страните от Организацията икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и до 2040 година в другите страни. Инвеститорите дори се надяват, че банките ще могат да обявят преди конференцията на ООН за климатичните промени, че вече не финансират компании с нови въглищни проекти.

Освен това писмото призовава банките да се присъединят към целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса, който вече накара Международната агенция за енергията (МАЕ) да препоръча на петролния сектор да спре всички проекти за проучване.

По отношение на биоразнообразието инвеститорите искат банките да се ангажират да определят и публикуват какво е тяхното влияние и да си поставят цели в тази област до 2024 година.

Инвестиционните компании очакват отговори по всички тези въпроси до 15 август, включително и за предвидените етапи в краткосрочен план в отговор на различните предизвикателства.

Всяка липса на напредък може да бъде взета предвид на общите събрания на акционерите през 2022 година при гласуване на резолюции, предупреждават инвеститорите в писмото.

Инвеститорите искат конкретни мерки, а банките, които не успеят да отговорят, могат да очакват да се сблъскат със сериозни предизвикателства на следващите общи събрания, предупреди Джийн Мартин от ShareAction.

Това вече се случи през май, когато акционерите на ExxonMobil и Chevron гласуваха, за да заставят компаниите да се борят по-енергично срещу климатичните промени.