Едри акционери заплашиха банките, че ще сменят бордовете им, ако не зачеркнат въглищата

Мениджъри на активи за $4,2 трлн. дадоха един месец срок на най-големите кредитори да решат за финансирането на въглищни проекти, иначе ще им поднесат изненади на общите събрания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

_stankow

Акционерите на нефтените корпорации искали по административен път да се унищожат техните конкуренти - въглищните корпорации. Къде тук е "свободният пазар" ? Къде е грижата за климата - отдавна вече не питаме ...

Това се нарича манипулация на пазара. Натирваме въглищните централи за да си пробутаме ветрогенераторите, слънчевите панели и акумулаторите, където сме се пригорвили да одерем три кожи от клиентите, защото е "екологично", Само един въпрос - защо даже по производсвени сгради на ТЕЦ има лястовичи гнезда във почти всяка удобна ниша, за гълъбите въобще няма какво да се говори - те са навсякъде из територията на ТЕЦ-а, а около ветрогенераторите птиците изчезват на около километър настрани? Даже и гълъбите.

Какво стана със свободната енергия на Никола Тесла и защо продължавате да я пренебрегвате! Времето на печалбата и обогатяването като основен двигател на "прогреса" постепенно отминава и никой не може да спре това.

Свободен пазар? Свободна икономика? Равни възможности? Равнопоставеност? Повече прилича че едни малко хора са решили да направят едни големи пари за сметка на останалите много хора

Правилно, във въглищните проекти не може да се налеят толкова пари колково в зелената енергия. Или с други думи казано печалбите от наливане на пари в зелена енергия (голяма част от тях ще са обществени) ще са много по-големи.

Тия снимки нямат нищо общо с реалността.

Човешката дейност практически не е фактор в климатичните промени. Ако се интересувате кои са истинските причини, ето ви две от тях: Слънчевата активност се променя с времето, циклите са с различна продължителност, има кратък 11 годишен, има и дооста по-дълги. Механизмът е следният - променя се силата на слънчевата магнитосфера, когато тя отслабне DGR (deep galaxy rays) няма кой да ги спре и те проникват до по-плътните слоеве на атмосферата, предизвиквайки образуване на миниатюрни ледени кристалчета на височина около 10 км. Това леко засилва отражателната способност на атмосферата и земята леко изстива. При висока слънчева активност става обратното - земята леко се затопля. Има и по-мощни фактори, като например налконът на земната ос - той се мени с циклична повтаряемост от 22 000 години. Този и други фактори са добре обяснени във филма Earth Story (episode "The deep freeze"). Филмът е на BBC, но е от преди зелените талибани и казва истината. Ако имате време вижте го. Ако го няма на български, английският им е много добър и разбираем.

Много скоро парите няма да имат никаква стойност. Това ,че един има повече пари в този момент не е константа, това че той ще се пробва да стане константа е разбираемо. На никого не му пука за екологията!!! Всичко е заради пари и власт!! Това е борба на бизнес срещу друг бизнес, прикрито удобно зад някакви зелени идеали. Но глупаци БОЛ да се връзват.

ЗАКРИВАЙ тия кюмюрени тецове.Стига сме пълнили джоба на комачки и доган ИСКАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ

Децата ви ще имат чудно бъдеще. Учете ги, че няма глобални промени в климата и всичко ще им е окей. След 30 г. пак ще сме в Третия свят и ще е виновно международното положение.

_stankow

А за това, че сме в третия свят, е виновно затоплянето ?? Брех че виновник си намери западът ? Затоплянето ли ни взе мините и заводите ? Затоплянето ли ни отвлече децата на запад ?

От една страна малко малоумно се подхожда към проблема, от друга нещо трябва да се направи. В най-стабилния период на земята сме и с действията си или бездействията си успяваме да съсипем доста неща.

Ако действително СО2 е проблем, няма нищо по-просто и евтино от това да се изземе излишния СО2. ПРИМЕРНО - наместо да се отопляват хората на семки, дръва и трева (т.н. пелети) въпросните пелети които са предимно въглерод събран от растенията може да се заравят в земята, а за отопление да се направят повечко АЕЦ. Но не, прави се точно обратното, използват се технологии на повече от 100години(перки и соларки) които даже не могат да върнат енергията вложена за производството им, поради което трябва да се субсидират, което веднага означава ПИЛЕЕНЕ на ресурси и вреда за екологията. Неграмонти хора ни управляват и това ич няма да свърши добре.

Само питам - къде ще съхраняваш ядреното гориво, като направиш повеко АЕЦ? От къде ще го доставяш, обогатяваш? Би ли изградил АЕЦ в размирни зони сато Близък Изток, Африка, Латинска Америка?

Dj (нерегистриран), Специално това за Козлодуй Россия си го взема обратно, преработва го по някакъв си техен начин и го връща обатно за ново. На такова караме от години. :)

така става в глобализма 100 милиардера решават и всички слушат. никаква разлика с комунизма! преди 1990 държавата беше монополист, но мислеше за хората. сега монополите са частни и хората са просто ресурс

Глобализма е доста по-зъл от комунизма. От комунизма можеше да избягаш, ако не те кефи. А тия си длъжен да ги харесваш, отделно няма къде да избягаш.

Така мислеха за хората, че ходеха с автомати, да не би някой да не му харесат условията и да иска да се “махне” от комунизма. Справка Берлинската стена.

_stankow

По-лошо е. Не 100 милиардера решават, а 3-4 трилионера. Концентрацията на финансовия капитал доби чудовищни размери. И виждаме резултата. Идиотски решения, с които нито правителства, нито здрав разум, нито интересите на милиарди хора могат да се преборят.

Глобалното затопляне се дължи 99% на космически фактори. Да се бориш срещу него е като да се бориш срещу слънчевите затъмнения. Само че се намериха гадове дето да прокарат данък въглеродни емисии и в момента събират колосални пари, които се дават за измишльотини тип "водородна икономика"

Интересно ми е, какви космически фактори?

_stankow

Ами например светимостта на слънцето. Не е постоянна. Подложена е на различни цикли. Съответно излъчената енергия. Съответно достигналата до земята енергия.

Въглищата са най-малкият проблем. Просто СО2то трябва да се складира в дървесина. Да се съдят милиони дървета, да се върнат джунглите и цялото стоителство да мине на нормални къщи от дървесина, вместо нашите студени бетонни затвори.

Exxon Mobil и Chevron спряха ли новите проекти? За British Petroleum и Shell съм сигурен че в момента садят рози и монтират соларки...

И това, ако не е чиста проба ИЗНУДВАНЕ!

Колкото повече зелена енергия и програми свързани с това се прилагат, толкова повече ще се УВЕЛИЧАВАТ температурите на Земята. Така ще разберете макар и късно, че затоплянето, и като цяло климатичните промени не са свързани с автомобилите, въглишните централи и др.,

Ти си по-учен от онези там каиш!

Не се говори само за затопляне, а за промяна на климата изцяло, намалящото биоразнообразие, изчезващите хабитати, обедняването на почвите и какво ли още не. Това със затоплянето е опростен вариант на изключително сложен проблем. Просто медиите го представят по най-лесния за възприемане начин на аудиторията им, която не е особено интелигентна в голямата си цялост.

Вярно е. Проблемът е много комплексен за аудиторията на дир.бг.

Който има АЕЦ ще си има евтин ток и ще продава с голяма печалба. България плаща милиарди годишно за емисии. По-добре да се закрият централите и с тези пари да се плащат заплати.

За каква работа да се плащат заплати? Или по принцип?

Чета коментарите по-долу - хора, свиквайте, светът се променя. Заседнали сте в 19-ти век, когато екологията е жертвана за сметка на прогреса. Колкото и да ви се иска, въглищните и газовите централи в този си вид нямат никакво бъдеще. Хората на Запад все повече се ориентират към зелените технологии.

"Заседнали сте в 19-ти век, когато екологията е жертвана за сметка на прогреса." Викаш сега жертваме прогреса за екологията.

И това даже не се прикрива! Безработица, доходи, индустриализация, вече са на втори план! Няма мърдане, ние не сме остров!

Точно на запад се ориентират най-малко към зелените технологии! Големият щат Тексас е почти изцяло зелен и зимата бяха Без отопление, вода и ток за известно време защото всичко замръзнало. фотоволтиците замръзнали, големите перки и кабелите на електропреносната система. Лятото пък електропреносната система пострада заради горещините и пак бяха всички без ток. Отделно пък почти никъде нямат инфраструктура за зареждане на електрическите автомобили. А и да имат едва ли системата ще издържи. А ние тук където ужким се стараем да бъдем като тях дали ще се справим по добре? Между другото по времето на Тръмп бяха наложени специални мерки за вредните емисии, които бяха в пъти по добри и тежки от тези на Парижкото споразумение и това на НАТО за климата. Заради което САщ напуснаха споразоменията за климата, тъй като те най-добре се представяли. Тъй че има още какво да се оптимизира вместо директно да захвърляме настоящото. А ако захвърлим техниката на 19-век какво ще правим с хилядите безработни? Какво ще ги преквалифицираме в това да правят слънчеви панели ли, както иска Джо? Въпреки че те се правят специално в Китай.

Смърт за кюмюра и две за зарата

Ей, как го въртят и сучат руските роби и пак изкарват лошите американци още по лоши.

Промяна на статуквото!!! Зелена енергия срещу въглища !!! Това го гледахме цяло лято у нас

Кой , КОЙ завлече готовите пари за строежа на магистрала хемус другари крадливи протестъри ?

Разиграват ни елементарно шоу и ни манипулират по идиотски начин. Банките, моля ви се били заплашени. Както винаги истинският виновник - финансовият капитал се изкарва жертва и заплашен! Със всички тези глупости за зелени енергии, лихварите постигат 2 цели - унищожават промишлеността и другото е,че по този начин ни вдигат цените на енергията и оттам на всичко останало! Тези квоти за емисии са продажбата на индулгенции в съвременен вариант. Само, че този път не църквата ги продава, ами лихварите ни изнудват съвсем директно!

Не е баш шоу. Това е ВЛАСТ!. Тези които определят какво е "зелено" и какво "мръсно, получават инструмент за безусловно управление. Все пак, за да живеем всичко отделяме СО2, всяка глътка въздух(образно казано) ще бъде под контрол. И всичко това е разбираемо, нищо ново под слънцето няма. Мен ме притеснява само че алчни, некомпетенетни и безотговрни типове си играят с енергетиката. И ако хората лесно се манипулират и лъжат, то законите на физиката нйкой досега не е успял да излъжа. Притеснително е, когато хора дето закона на Ом не могат да напишат, пипат с алчните си ръчички по енергетиката.

еко-фашагите няма да се успокоят докато не вкарат всички с своя либерален джендъро-вегански конц-лагер

Маниите на шепа престарели трилионери. Пречели им въглищните централи. От ТЕЦ Марица Изток им димяло право на Ривиерата. Да се затворят, че да им е кеф.

Големият парадокс на еко активистите - милионери - Заклеймяват употребата на фосилни горива от дизеловата си яхта или частния си самолет

Аз не че разбирам, ама ми се струва странно да изискват от банките да бъдат съвестни? Това трябва да е политика на световно ниво (или поне като минимум на национално или на ниво съюзи). Съответно да се приемат закони/правила и да има контролни органи, които да следят, дали банките ги спазват.

През '90-те под лозунга за борба срещу "озоновата дупка" беше ликвидирано конкурентното на САЩ производство на фреон почти навсякъде по света! Сега сллушаме старата песен на нов глас...

В Турция Фреон-12 си го произвеждат и до ден днешен. Ама в цивилизивания свят отдавна минаха на по-безопасни химикали. Ако толкова ти харесва - може да ходиш в Турция да си живееш.

И кой е този по-безопасен адиабатен газ от "Фреон" 12? Защо тогава работят с новия вреон като с химическо оръжие? Единствената причина поради която "Фреон 12" заплашва озоновия слой, е че изтече патента и "Дюпон" спря да има свръхпечалба от изделието.

Те, ръководителите на Ес не могат в къщи на 4 човека да кажат какво да правят( не могат на дъщяря си ,дет се вика да и кажат да не прави толкова свирки) , а как ще накарат 500 млн да си съборят предприятията и респективно домовете си? Те , като не искат да си съборят къщата и да станат зависими "клошари" , пак няма да го направят. Тези кукловоди са се взели насериозно за "богове", ама хич не знаят че са смъртни хора !

_stankow

А как казаха на 3 милиарда души да купят ваксините им и да се ваксинират ? Когато държиш централната банка на една страна можеш да я накараш каквото си искаш. А независими банки в света имат само Иран, Сев.Корея и Китай. Това е. Даже Русия все още се бори да си върне националната банка. Даже САЩ нямат собствена национална банка.

Това се случи ,чрез активна пропаганда по Зомбивизорите, които 60 години вече ги облъчват ! Но цифрата на ваксинираните е ПРЕУВЕЛИЧЕНА, за да може да се създаде впечатление ,че хората искат да го направят ! Само,че в България пък на 100% удариха на камък ! И все пак има просто и скотоподобно население, което ще изпълни всичко без да влага разум в действията си !

оставете ги 1 седмица без ток. да ги видим.

"мениджъри" на инвестиционни балони за трилиони билиони квдратрилиони и прочие , те все още мислят, че могат да направят нещо с балона си.

После казват: Не всичко е пари! На природата и на хората, майната им - нали ще печелим, независимо че ще ги унищожим!

Битката за "екологизъм" не е нищо друго освен поредния механизъм, измислен от златния милиард, в опит да удържи позициите си като държи в подчинено положение периферията!

И китайците доволно потриват ръце. Сега техните стоки ще станат още по-конкурентно способни в сравнение със западните произведени със скъпа енергия.

ИМА ЗА ОЩЕ 500 ГОДИНИ ... ТАКА, ЧЕ - ЛАПАЙТЕ ХУРКАТА!

само за 500? това може би са открити залежи, ами тези, които все още не са разработени? малко като с нефта - а да свърши, ама не свършва пустиняка му!

Смирноф, карам нова кола, която харчи няколко пъти по-малко от старата ми, а освен това е по-голяма и по-бърза. Мина модата на огромните двигатели, а електрониката много напредна.

Старата ви "кола" да не беше ЗИЛ?

Може и хурката в пещта да хвърлим.

А познайте ако сега предложа безплатно или на прилична цена ноу хау как планетата да се захранва безплатно с електричество от мълниите , дали ще доживея до вечерта?

С двете си мозъчни клетки е успех че си доживял до сега

Амперчо, издухал си батериите братче, земи си набий един електрошок на едно тъмно мястУ и шЪ сЪ УпрайШ

Тъпа батко, иди да си удариш еди шприц прегнил да не ти спихнат орехчетата

май-май, банкерите ще решат екологичните проблеми по-бързо от политиците :) Както е казал другарА живков - решава тоя дето има пари.

НЯМА НИКОЙ ... ДАЖЕ БАМКИТЕ ... ИМА "ВЯРА" В ЦЕННОСТА НА ТОВА, ДЕТО МУ ВИКАТ ПАРИ ... АМИ АКО ПРЕСТАНАТ ДА ВЯРВАТ В НЕГО ? КЪДЕ ШЕ ИМ ИМ ОТИДЕ "ВЛАСТТА" НА ЛИХВАРИТЕ ?

Трудно ще накараш водата да тече нагоре. Парите следват печалбата.

В природата вода тече и в подножието на планината и на нейния връх! А как ще свири музиката, казва собственика на парите.

!!! (нерегистриран) Тя водата тече и в гората, и в дерето, НО... винаги надолу...

Винаги идва денят, когато действителния собсвеник на парите задава въпроса "Защо няма рента?" и всички дето са опитвали "да обърнат посоката на реките" отиват в "кереча". Просто парите не са на управлението на инвестиционните фондове, а на множество дребни или по-едри вложители, които очакват от инвестиционния фонд рента/лихва/дивидент - според както там си го наричат. Те не очакват от инвестиционния фонд синьо небе, а пари.

А всички хора заети в дейности свързани с въглища и петрол да мрат? Така ли? Май и много зелени също ще умрат! Като не дават пари за въглища да дадат алтернатива! Безплатен газ или атомна енергия!

Еми ще се преквалифицират бе... Не е дошъл края на света, като останат без работа една шепа хора...

Браво.