Румънската държава ще си сътрудничи с подразделението на американската ExxonMobil за разработване на проекти в областта за улавяне и съхранението на въглерод (Carbon capture and storage - CCS). Това заяви румънският енергиен министър Вирджил Попеску, който е провел разговори с представители на румънското подразделение на фирмата.

Попеску каза, че разглежда ExxonMobil като "лидер в технологията за улавяне на въглерод. Ние също имахме обмен на мнения относно добива на газ в Черно море и законодателната рамка в областта на енергетиката."

По рано тази година ExxonMobil предложи проект за CCS за 100 млрд. долара за улавяне на емисиите от американските нефтохимически и рафиниращи заводи и съхраняването им в региона на Мексиканския залив. Очаква се до 2030 г. по този метод да се съхраняват до 50 млн. тона CO2 годишно и това количество да се удвои до 2040 г.

Представителите на ExxonMobil припомниха, че проектът ще се нуждае от подкрепа от други компании и правителството. В Румъния ExxonMobil си партнира с австрийската OMV Petrom за находището Neptun Deep, за където изчисленията показват, че са открити залежи от 84 млрд. кубични метра природен газ. Но партньорите казват, че правителството в Букурещ не е осигурило правилните инвестиционни условия, за да стимулира развитието на проекта.

3e-news.net