Оздравяване на целия комплекс "Марица Изток" влиза в плановете на служебния министър на енергетиката и неговите заместници и ще бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост. Постигната е конкретна договореност за газови мощности от 1,5 ГВт, които ще се разпределят през търгове, обясни министър Андрей Живков на пресконференция във ведомството. Търговете трябва да осигурят баланс на системата на дневна база.

По думите на заместник-министър Александър Николов решаването на проблема в комплекса "Марица Изток" обхваща и трите ТЕЦ-а (Марица Изток 2, Контур Глобал Марица Изток 3 и ЕЙ И ЕС ТЕЦ Марица Изток 1) и трябва да мине през общ подход за плавен преход от въглища към газ, за да се осигури устойчивост на системата, балансиране и по-нисък въглероден отпечатък. За да стане това обаче първо трябва да има одобрение на национално ниво, а впоследствие и от Европейската комисия.

"Ще трябва да се работи при установената рамка - 2029 г.", уточни Николов. При такова решение ще бъдат запазени активите на комплекса, като се има предвид изключването на газа за инвестиране след 2029 година. Впоследствие централите от "Марица Изток" ще трябва да преминат към пълноценно използване на зелена енергия и съответно производство на водород. За да се случи това, обаче, още от 2022 г. трябва да се започне осъществяване на варианта за преминаване към природен газ.

3e-news.net

Заместник-министърът определи решението за прехода "от въглища към газ" като рентабилно. Той припомни, също така, че централите в комплекса могат да се възползват от финансиране не само от Плана за възстановяване, а и от други програми. Има възможност за грантово и мостово финансиране от порядъка на 700 млн. евро. Съответно компаниите, опериращи централите ще трябва да участват във финансиране на този преход към синьо гориво с 40 % собствени средства.

Поради краткия мандат, с който служебното министерство разполага препоръките ще бъдат подготвени за следващото Народно събрание.

Специално за ТЕЦ "Марица Изток 2" министър Живков каза, че ще продължи на работи, а произведената електроенергия от нея да не доведе до поскъпване на цените на тока за бита от 1 юли са вариантите, по които работи Министерство на енергетиката. В момента се водят разговори и със синдикатите, и с работодателите. Окончателното решение се очаква в най-скоро време, така че да няма социално сътресение в централата, допълни министър Живков.

Както е известно ТЕЦ "Марица Изток 2" няма квота за регулирания пазар, но пък има решение на Народното събрание, което задължава централата да продължи да работи. Затова и нейното участие се регламентира единствено със заповед на министъра на енергетиката. В този смисъл как точно ще бъде постигнато решение предстои да се разбере, но енергийният министър увери, че има варианти.

Предстои също така и да се изясни бъдещето по отношение на финансирането на футболен клуб Берое, който струва на дружеството около 6 млн. лв. годишно.