Петролната и газова компания Shell загуби голямо дело за климата, заведено от екологични организации и получи нареждане да съкрати значително емисиите си от въглероден диоксид, предадоха световните агенции.

Shell трябва да намали емисиите въглероден диоксид с чисти 45 процента до 2030 година спрямо равнищата от 2019 година, постанови вчера съд в Хага.

Според решението на магистратите британско-нидерландската компания е задължена да опазва климата и това се отнася както за собствените й подразделения, така и за доставчиците и потребителите.

Shell обаче се оправда, че се е посветила на опазването на климата.

Според съда обаче предприетите от компанията мерки не са били много конкретни и са пълни с изключения.

Shell заяви, че ще трябва да съкрати бързо продажбите на изкопаеми горива, ако съдебното решение е срещу нея, и други доставчици ще заемат мястото й. Съдът не прие този аргумент, отбелязвайки, че другите компании ще имат същите задължения.

Няколко екологични организации и над 17 000 граждани заведоха дело срещу компанията. Ищците твърдят, че Shell е не изпълнява световните климатични цели и продължава да инвестира значително в производството на петрол и природен газ.

Shell отхвърля обвиненията за неизпълнение на климатичните цели.