Правителството на Великобритания съобщи, че забраната за производство на електроенергия от въглища (без използване на система за съхранение и улавяне на въглерод, CCS) ще започне да действа в страната по-рано, от 1 октомври 2024 година. Предишният краен срок затваряне на мощностите на въглища беше през 2025 година.

В Обединеното кралство се забелязва значителен напредък по отношение на отказа от изкопаеми горива през последните години. Например, през 2020 г. на участието на въглищата са се падали 1.8 % от производството на електроенергия в сравнение с 40 % преди 10 години.

Правителството в Лондон започна през февруари 2020 година консултации за възможността за изтегляне напред на датата за отказ от мощностите на въглища. От тогава досега продължават да излизат от експлоатация все повече въглищни електроцентрали. Британската енергийна компания EDF обяви през март, че нейната централа West Burton A ще бъде затворена през септември 2022 г. Преди това, през март 2021 г., бяха затворени двете останали въглищни електроцентрали на енергийната компания Drax. През 2020 г. пък затвориха мощностите си SEE Fiddler"s Ferry), и RWE (Aberthaw B).

Решението на британското правителство е взето по повод предстоящата Конференцията на ООН за изменение на климата през 2021 г. (COP 26), която ще се състои в Глазгоу през ноември тази година.

Въглищата бяха двигател на промишлената революция преди 200 години, но настъпи време за радикални действия, така че да бъде напълно елиминирано това мръсно гориво от енергийната ни система", заявява министърът на енергетиката и изменението на климата Ан-Мари Тревелян.

3е-news.net