Нараства важността на статиращите предприятия в Европа, 21 век е време на стартъпите. Това каза българският комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването Четвъртото издание на Startup Europe Summit.

Във форума участват премиерът Бойко Борисов, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович. В рамките на събитието ще бъде подписана съвместна Декларация за подсилване технологичните предприемачески среди в Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Важно е да направим реалност единния цифров пазар, изтъкна Габриел. Почти една четвърт от роботите за услуги в света се правят в Европа, напомни тя и изтъкна, че трябва да се гарантира, че са налични достатъчни публични и частни инвестиции, за да се гарантира развитието на стартъпите.

С днешната среща искаме да създадем платформата, с която да дадем въможност на всички граждани на Балканите - защото аз не ги деля, и да създадем една мощна балканска цифрова икономика. Това е възможност и шанс на кадърните млади хора, "загубили" време да учат много, докато другите играят навън. Това е сфера, в която те действително могат да станат много богати, една сфера, в която всяко едно нещо, с което сме свикнали - да си включваме климатика ръчно например, тези компании могат да предложат решения, които да ги дигитализират и да подпомогнат целия обществен живот, каза премиерът Бойко Борисов.