Германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) и подразделението й Суис (Swiss) ще получават в бъдеще щадящо природата гориво на летището в Сан Франциско за полетите си към Франкфурт, Мюнхен и Цюрих, предаде ДПА.

Енергийната компания Шел (Shell) и американската компания за доставка на биогориво Уърлд енърджи (World Energy) постигнаха споразумение за дългосрочно сътрудничество за доставяне на екологично гориво, съобщи днес Шел.

Договорът с Луфтханза груп за Сан Франциско, който предвижда обем от 3,8 милиона литра, е един от най-значимите в световен мащаб за доставка на щадящо природата гориво, отбелязва Шел.

Доставките ще намалят въглеродните емисии на Луфтханза при междуконтиненталните полети, посочи енергийната компания в съобщение.

Екологичното гориво се произвежда от селскостопански отпадъчни мазнини и масла в рафинерия на Уърлд енърджи в Калифорния. Продуктът се смесва с до 30 процента традиционно самолетно гориво.

Делът на авиотранспорта в световните въглеводородни емисии е малко под 3 процента и секторът засега има затруднения да намали въглеродния си отпечатък.