Властите в германския град Хамбург конфискуваха 156-метровата яхта "Дилбар" (The Dilbar) (в превод от турски - завладяваща, очарователна) на стойност около 600 милиона долара, за която се твърди, че е собственост на сестрата на руския милиардер Алишер Усманов  - Гюлбахор Исмаилова, и че е най-голямата в света, съобщи Газета.ру, като се позова на "Блумбърг" (Bloomberg).

На 13 април германската федерална криминална полиция посочи Исмаилова за собственик на кораба. Според Bloomberg, суперяхтата е била конфискувана, след като е установено, че принадлежи на сестрата на Усманов, която също като него е в списъка със санкционирани от Запада лица.

Суперяхти и други луксозни движими и недвижими имоти на руски олигарси и техните фамилии се конфискуват постоянно, като удар срещу приближените на президента Владимир Путин - в Италия, Франция, Нидерландия, Великобритания, Гърция. По-рано днес се разбра, че във Фиджи е задържана 106-метровата суперяхта "Амадея" (оценявана на около 325 млн. щатски долара), собственост на магната Сюлейман Керимов. 

По-рано германският вестник Spiegel съобщи, че яхтата Dilbar е акостирала в корабостроителницата Blohm+Voss. Изданието отбеляза, че независимо от това дали яхтата е официално конфискувана или не, е малко вероятно тя да напусне пристанището на Хамбург. Основната причина за това са санкциите, наложени на Руската федерация заради инвазията в Украйна.

Роденият в Узбекистан металургичен и телекомуникационен магнат Алишер Усманов (между другото и президент на Международната федерация по фехтовка (FIE) беше санкциониран от Европейския съюз на 28 февруари и от Обединеното кралство и САЩ на 3 март, отбеляза "Форбс" (Forbes). ЕС санкционира Исмаилова на 8 април, а Обединеното кралство последва примера пет дни по-късно.

В съобщението си за санкции ЕС цитира разследвания на германската криминална полиция, които разкриват, че собственикът на Dilbar е базираната на Кайманите Navis Marine Ltd., от своя страна притежание на базираната в Кипър Almenor Holdings Limited. Almenor от своя страна е собственост на базираната в Швейцария Pomerol Capital SA, която държи акциите "на доверително управление в полза на" Sister Trust, за който разследването установи, че се държи от Исмаилова.

Усманов е добре известен в Италия с това, че притежава множество имоти на остров Сардиния. (Неговите нетни активи към момента според Forbes се изчисляват на $13,2 млрд.)

Forbes по-рано съобщи, че на The Dilbar не е било разрешено да напусне пристанището на Хамбург на 2 март и че целият екипаж на яхтата е бил уволнен на 8 март в резултат на санкциите. Разследването и по-нататъшните сведения показват, че през 2020 г. Усманов е прехвърлил собствеността върху няколко актива, включително Dilbar, самолет Airbus A340-300 и хеликоптер, на компании, собственост на Sister Trust - две години преди да бъде засегнат от санкциите.