Националната електрическа компания (НЕК) ще възстанови до 15 април 2022 г. предоставената й от Министерството на енергетиката възмездна финансова помощ за изплащане на присъдените суми по арбитражно дело № ICC Case 18086/GZ/MHM между дружеството и "Атомстройекспорт" АД. Това стана ясно от днешното заседание на Министерския съвет с одобрените проекти за решение и постановление на правителството за промяна срока за погасяване на тези задължения на компанията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предоставените на НЕК средства във връзка с делото са в размер 1 176 660 837 лв., представляващи левовата равностойност на 601 617 133 евро.

В средата на юни 2016 г. Международният Арбитражен съд в Париж отсъди НЕК да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Арбитражът уважи иска само за реално произведено оборудване. Делото бе заведено с иск от руска страна за двойно по-голяма сума - 1,2 млрд. евро. Ангажиментът на НЕК бе да плати само за произведеното към момента оборудване без други разходи, като неустойки, пропуснати ползи, ескалация, разходи за глоби и др.п., поискани от "Атомстройекспорт".

С изменения по предходни документи на правителството определеният срок за възстановяване на временната помощ бе съкратен, като от декември 2023 г. се промени на 31 март 2022 г. С одобрените сега проекти срокът е коригиран от 31 март т.г. на 15 април т.г. Промяната не налага допълнителни разходи/трансфери или други плащания, които да са за сметка на държавния бюджет, се казва в съобщението на правителството.