Нидерландските митнически власти съобщиха вчера, че са задържали 20 яхти в корабостроителници в Нидерландия вследствие на санкциите срещу Русия и Беларус, предаде Франс прес.

"В резултат на санкциите срещу Русия и Беларус митниците поставиха под засилено наблюдение 20 яхти в 9 корабостроителници и търговски обекти", се казва в изявление на митническите власти.

"Тъй като тези 20 яхти са под засилено наблюдение, не е позволено да бъдат доставяни, прехвърляни или изнасяни", обясняват митническите власти.

Повечето от луксозните плавателни съдове - 14 - са в процес на изграждане, два са на склад, а четири са в ремонт. Дължината на плавателните съдове варира от 8,5 до 120 метра.

Междувременно стана ясно, че Франция досега е замразила руски активи на своя територия на стойност 23,7 млрд. евро, включително недвижими имоти на стойност 573,6 млн. евро, след началото на войната в Украйна, съобщи френското министерство на икономиката и финансите, цитирано от Франс прес.

По-голямата част от тези средства са в сметки във Франция на руската централна банка. Франция е задържала и четири товарни кораба, четири яхти на стойност над 125,2 млн. евро, шест хеликоптера на стойност над 60 млн. евро и произведения на изкуството на стойност 7 млн. евро.

Френските власти са наложили възбрана и върху 33 недвижими имота.