"Насекомо" е стартъп, който създава и развива технологии за индустриално развъждане на тропическата муха Черен войник. Специфичното за нея е, че във фазата си на муха тя живее само няколко дни, не се храни, защото няма уста и не пренася зарази. Трупа всички необходими за жизнения си цикъл хранителни запаси докато е ларва. При индустриалното отглеждане на ларвите се използва основно вода и остатъчни продукти от животновъдството, растениевъдството и хранително-вкусовата промишленост,например от пивоварните. Преди да достигнат предкакавидна форма, ларвите се преработват и от тях се произвеждат протеиново брашно за фуражи, масло от ларви и биологична тор.

Французинът Марк Болар живее в България от 12 години. В страната идва със съпругата си. След 4 години в борда на френското училище "Виктор Юго", Марк се посвещава на иновативния проект "Насекомо", който стартира с предприемача Ксавие Марсенак. Той също е французин, дошъл в България в началото на 90-те години и също останал тук заради съпругата си. Освен един от съоснователите на "Насекомо", Болар е и ръководител на научноизследователската и развойна дейности в компанията. В интервю за Dir.bg и 3e-news Марк разказва за дейността и технологиите, които използват, и коментира страховете на хората от фермите за насекоми.

Началото на "Насекомо" се полага през 2017 година, когато приятелството между Марк и Ксавие прераства в общ бизнес, базиран на идеята за иновативен подход за бъдещото изхранване на планетата. Избират България, защото виждат, че страната предоставя прекрасна почва за развитие на иновативни проекти. "Първо трябваше да намерим квалифицирани хора, които да приемат проекта присърце като нас, но и да имат силна връзка с природата", споделя Марк и обяснява защо толкова много държат на отговорното отношение към природата: "В основата на работата в "Насекомо" е устойчивостта и промяната на начина, по който произвеждаме нашата храна. Да бъде устойчиво това, което ядем, означава, че не е необходимо да унищожаваме едно място на планетата, за да нахраним друго".

Вторият фактор за избора на България като база на "Насекомо" е развитото земеделие. В България няма толкова активно животновъдство, колкото в други страни, и гъстотата на фермите не е голяма. От друга страна, в България растениевъдството е сериозно развито - отглеждат се зърнени култури, слънчоглед, грозде и т.н. При отглеждането им фермерите генерират остатъчни продукти. Част от тях е доста трудно да бъдат оползотворявани повторно от самите фермери, понякога дори, защото това струва скъпо. Точно тук се включва "Насекомо" - изкупува тези биопродукти и ги използва за храна на насекомите. Храната, която се дава на ларвите, трябва да е висококачествена и чиста поради европейските изисквания, които са най-високите в целия свят и които стриктно определят с какво трябва се изхранват животните. Тъй като протеинът от насекоми служи за храна на животните, които служат за храна на хората, изискванията към храната на насекомите също са високи и строго проследявани.

"Ние трябва да отговаряме на тези изисквания, защото нашите продукти отиват за храна на други животни. Ние сме в ЕС, България е в ЕС, нашите клиенти са в ЕС, затова трябва да спазваме строго изискванията. Самите клиенти ни контролират. Сред първите им въпроси е с какво храним насекомите. Затова трябва да им покажем и да ги уверим, че използваме само висококачествени съставки и продукти, отговарящи на най-високите изисквания на ЕС" обяснява Марк. "За да започнем, трябваше да преминем през много щателна проверка от Европейския орган за безопасност на храните, който провери всичко за тази биотрансформираща индустрия. Идентифицираха, анализираха и накрая взеха решение, че това е безопасно. И така вече можехме да отглеждаме нашите насекоми във ферми и да ги преработваме във фуражи и храни, защото те вече бяха оценени и легализирани като отговарящи на изискванията на ЕС. Основният пазар за нас в момента са предприятията, произвеждащи храни за домашни любимци, както и ветеринарни хранителни добавки. При тяхното производство по принцип се използват насекоми, благодарение на които се решават здравословни проблеми при котки и кучета", смята експертът.

Целта е не толкова да се произвеждат протеини, колкото да се продава технологията за техния добив в чужбина.

В момента се води ежедневна комуникация с потенциални клиенти и партньори в много европейски държави, дори от други континенти. Работи се по проекти в Гърция, Румъния, Полша, Германия, Франция, а освен това интерес проявяват предприемачи от Япония, САЩ, и дори Южна Америка. Има интерес и от български компании и вече са факт първите договори. "Всъщност с него развиваме партньорски отношения и заедно ще започнем изграждането на първата ни индустриална ферма за протеини от насекоми", уточнява Болар.

Хората отглеждат насекоми от векове. Но преди мащабът е бил доста по-малък - предимно семеен бизнес. Например, скакалците са били храна в много части по света, затова е имало и хора, които ги отглеждат. И до днес в Азия може да се видят малки семейни ферми за скакалци.

Когато става въпрос за разрастване, този бизнес изисква нови технологии. В годините назад хората не са разполагали с такива, нито са имали нужните познания. Без изкуствен интелект, например, много трудно може да се управлява по-голяма ферма и да се осигурят нужните условия за отглеждането им. Насекомите са силно свързани със собствената си екосистема и локалната околна среда. Ако нямат във всеки момент перфектната екосистема, те започват да страдат. Ето защо производството, свързано с отглеждането им се нуждае от автоматизация, механизация, роботизация и специални технологии. Това, според Марк Болар, обяснява защо едва сега се заражда индустрията за насекоми: "Всичко това го нямаше преди 10 г. А днес и в "Насекомо" имаме много силни партньорски отношения със световните лидери в тези области като Google, Amazon, Microsoft, Schneider, Siemens и др. Сътрудничим си на високо ниво и със световните лидери в сферата на биологията, размножаването, селектирането на животни, защото ни трябват по-добри и по-силни насекоми. Ако бяхме започнали по-рано, нямаше да имаме необходимите знания и технологии."

Различната бизнес гледна точка и визия

Една успешна ферма за насекоми трябва да бъде разположена близо до доставчика на органична биомаса, с която да се хранят ларвите. Не е удачно тя да се пренася на дълги разстояния. "Ако искаме да сме устойчиви, трябва да изградим фермата в съседство до източника на биомаса." пояснява Марк Болар. Затова стремежът на "Насекомо" ще бъде да изгради мрежа от ферми, за да бъдат те ефективни и устойчиви. В момента в Западна Европа се изграждат предимно самостоятелни ферми. Но Марк Болар и Ксавие Марсенак вярват, че има по-добър вариант. Например някой, който не разполага с технологии и ноу-хау, но има биомаса, може да се кооперира с друг, който има свободен капитал и експертиза. Засега "Насекомо" е единствената в индустрията, която подхожда по този начин.

За се случи всичко това, "Насекомо" строи демонстрационен център.

Сградата му се намира в близост до софийското село Лозен, но за него компанията среща отпор от местно сдружение. Според Марк това се дължи на страха от непознатото. С времето хората ще разберат какво представляват фермите за насекоми, убеден е Марк, и че всъщност насекомите са около нас непрекъснато - те летят около нас и с живеем с тях. Хората не съзнават, че те са милиарди, само защото не ги виждат, за разлика от животните. Според Марк "Насекомо" не променя този баланс в природата и като биолог обяснява, че в природата има много сериозна връзка между хората и насекомите. Всъщност тези, които ни напрягат или ни създават дискомфорт, са само няколко - комари, обикновени мухи, оси, хлебарки и може би още един-два вида. За останалата част от огромното биологично разнообразие от насекоми ние нямаме познания, защото те нямат допирни точки с хората.

Факт е, че в България има големи традиции в отглеждането на насекоми. Например, пчеларството. Друг интересен пример е бубарството - отглеждането на копринени буби, което е местна особеност. И България е останала в историята с производството на коприна от такива насекоми. "Сега ние просто добавяме още едно насекомо към специално отглежданите" добавя Марк Болар. "В процесите, които извършваме, и насекомите, с които работим, всичко е напълно безопасно. Нашата дейност е легализирана от Европейския орган за безопасност на храните. Те са одобрили както насекомите, които използваме, така и това, с което ги храним. Така че и мухите са безопасни, и храната им е безопасна, и процесите са безопасни, на практика всичко. Не оказваме никакво влияние на района около нас - не генерираме шум, не увеличаваме автомобилния трафик, не излъчваме миризми.", обяснява подробно Марк. Той добавя, че проектът им е базиран изцяло на устойчивостта. "За всяко нещо, което правим, проверяваме дали не вредим на нещо наблизо или по-далеч. Причината да използваме насекоми е, че те са ключов елемент от естествените екосистеми и са свързани буквално с всяка активност на планетата. Но хората разбираме едва една милионна част от това, което те действително правят. Те са тук, те активират екосистемите, те помагат на земеделието. Например пчелите. Ако ги унищожим, както правим в момента, планетата умира. Ние сме длъжни да разберем това. Хората трябва да се образоват по-добре, за да знаят колко са важни насекомите за биологичните процеси. Екосистемата работи от милиарди години по балансиран начин, устойчив. И защо ние, хората, просто да не копираме това. Човечеството представлява едва една 10 000-на част от общото биоразнообразие на Земята. И точно тази нищожна част нарушава 99.99% от баланса", смята Марк.

За фалшивите новини и генното инженерство

В екипа на "Насекомо" има специалисти по генетика и това дава повод на местното сдружение и кмета на Лозен да говорят за генетични промени в насекомите, отглеждани от компанията. марк адресира и това опасение като пояснява, че става въпрос за процеса на селекцията. "Избираме най-добрите, най-силните екземпляри, които да създадат най-здравото поколение. Няма никакви генетични модификации в нашия проект. Има генетични подобрения, базирани на естествения подбор. Използваме същата методология, която се използва от десетилетия, ако не и от векове, при стопанските животни. Аз съм ръководил програма за генетични подобрения на дойни крави във Франция. Тя представлява избор на най-добрите бикове и крави, като те се оставят да създадат следващото поколение". В "Насекомо" се осъществява същия процес на естествена селекция. Така компанията постепенно увеличава тези насекоми, които растат по-ефективно - достигат по-голямо собствено тегло с по-малко храна. "Това е естествен подбор, но управляван с цел постигане на по-високо качество" пояснява Марка и разказва следната история: "В света има едно единствено животно, което е генно модифицирано и разрешено за отглеждане и продажба на пазара. Това се е случило преди 4-5 години в САЩ и става дума за един вид сьомга. Но беше пълен провал. Никой не купуваше този продукт. Той не достигна до потребителите, тъй като никой един търговец не посмя да го вземе от производителя и да го продава. Защото знаеха, че никой няма да го купи".