Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон даде подробности за новия пакет от санкции, замислен от Европейския съюз срещу Русия. Пред телевизия Бе Еф Ем и радио Монте-Карло (BFMTV-RMC) той изтъкна, че руската икономика получава силен финансов удар, предаде БТА.

Европейският съюз реши снощи да наложи нови санкции срещу Москва заради задълбочаването на конфликта в Украйна и обсадата на Киев. Посланиците на 27-те ще се съберат днес по обяд, за да одобрят окончателно този четвърти пакет санкции.

Ще бъде обсъдена забраната за внос на стомана и алуминий, така че "цялата икономика на суровините да бъде ударена силно по портфейла", заяви Клеман Бон.

Френският министър уточни, че партньорите от ЕС обсъждат и забрана за износа на луксозни стоки, което ще засегне олигарсите. Ще се премахнат търговските преференции на Русия, което ще я лиши от някои улеснения, например освобождаване от мита за някои стоки. Това предимство ще бъде отнето на Русия, обясни френският държавен секретар по европейските въпроси.

"Посланието е просто, ако руснаците са си мислили, че няма да въведем санкции, са се излъгали. Ако господин Путин е мислел, че ще спрем с първата вълна санкции, сега стигаме до петата", обясни той.

Замислените сега санкции са големи, но са далеч от исканите от украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за международно ембарго, отбелязва Бе ЕФ Ем.

Спирането на целия внос на руски стоки засега не е в плановете на ЕС. Клеман Бон обаче определи новите санкции като амбициозни.

Очаква се санкциите да бъдат приложени в близките дни. Според Клеман Бон, възможно е да последва нова вълна от санкции.