Одит на "Кинтекс" ЕАД не е извършван. Това става ясно от официално писмо, получено от Държавна консолидационна компания ЕАД, за което съобщиха от дружеството оръжеен търговец. 

"Кинтекс" ЕАД е едно от 10-те дружества в портфолиото на ДКК ЕАД.

В съобщението, поредно от сагата около "Кинтекс", се говори освен за проверки, за евентуални доноси, но и за предстоящи "съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ" - горещ картоф в днешния политически дневен ред.  

Министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи на 18 април, че е наредила смяна на ръководството на дружеството поради "заключения на Инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор" ("Кинтекс" предостави снимки на съобщението на МИИ, както и на писмото на министерството до прокуратурата - виж в края на текста). 

Инспекторатът няма правомощия за такава проверка по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище, се казва в поредно съобщение на "Кинтекс". Единствените документи, на база които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения по електронна поща, допълват от дружеството.

'Твърденията за нарушения в "Кинтекс" се основават на получени електронни писма от гражданин, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка e-mail: ivan_dimitrov1970@abv.bg. Друга информация за подателя липсва, поради което сигналът може да бъде окачествен като анонимен - най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена."

От "Кинтекст" се връщат към становището на Инспектората, предоставено на компанията. "Инспекторатът писмено заявява, че не е в компетенциите му да извърши проверка и че такава не е правена." 

"...Все по-голяма достоверност придобива предположението на бившия изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от "Кинтекс" ЕАД и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. Напомняме, че за освобождаването на другите 3-ма членове на Съвета на директорите на "Кинтекс" и до този момент не са посочени никакви причини...", се посочва в позицията на дружеството, в която се призовава да се следи "развитието на този казус, свързан с евентуална корупция за милиони". 

Източник: "Кинтекс"

Източник: "Кинтекс"