Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи пред медиите, че в новия борд на директорите на "Кинтекс" има само професионалисти и няма нито една партийна фигура. Тя повтори, че причината да нареди смяна на ръководството на държавното оръжейно предприятие е доклад на Инспектората на министерството.

"Позоваваме се не на медийни публикации, слухове, а само на официални документи, на оторизирани органи да правят проверки", допълни Нинова преди заседание на ресорната парламентарна комисия.

По думите й Инспекторатът е констатирал наличие на конфликт на интереси, като директорът на "Кинтекс" е бил едновременно такъв на държавното дружество и частна фирма, която се занима със същата дейност. Тя съобщи, че Инспекторатът е открил и други нарушения, като е препоръчал тези констатации да се препратят към Прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция, което Нинова е изпълнила.

"Може би да се въздържа от подробен коментар, знаете особеността на дружеството. Решението е взето след приключване на доклада на инспектората. Констатирани са финансови нарушения и драстичен конфликт на интереси. Той е бил изпълнителен директор на "Кинтекс" и на оръжейна фирма част, едновременно. Ще бъда безкомпромисна", каза Нинова, цитирана от БНТ.

В понеделник, 18 април, Министерството на икономиката и индустрията съобщи за решението на министъра за смяна на ръководството на "Кинтекс" ЕАД.

Като аргумент беше посочен резултатът от проверката на инспектората, който показвал "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор".

Още същия ден, в пространно изявление до медиите, освободеният изпълнителен директор Александър Михайлов отхвърля заключенията че е бил или че е в конфликт на интереси. На негово име преди годни е била регистрирана фирма, която никога не е реализирала дейност и която е надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра, отбелязва Михайлов.