Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на "Кинтекс" ЕАД, съобщиха от дружеството.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи пред медиите в сряда, че в новия борд на директорите на "Кинтекс" има само професионалисти и няма нито една партийна фигура.

В началото на седмицата Нинова разпореди смяна в ръководството на стратегическото дружество като се позова на резултатите от проверка на инспектората към министерството, които показали по нейните думи финансови нарушения и драстичен конфликт на интереси от страна на изпълнителния директор.

В съобщението си до медиите в четвъртък "Кинтекс" отбеляза съмненията си, че изобщо е правен одит на "Кинтекс" ЕАД - "никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място". Твърди се също така, че "одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът ДКК".

Дружеството отново отхвърли констатациите за конфликт на интереси на изпълнителния директор Александър Михайлов (работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната "Кинтекс"), след като той самият вече го направи също в съобщение до медиите.

Последното категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенция по вписванията. Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в "Кинтекс" ЕАД - 27.10.2021 г. Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия), се казва в съобщението на дружеството.

Добавя се, че на 28.10.2022г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала - ДКК ЕАД, декларация за имущество и интереси, съгласно изискванията на закона за КПКОНПИ.

Поради създадената ситуацията, след едноличните решения на министър Корнелия Нинова постановяващи "незабавно освобождаване на изпълнителния директор", в момента "Кинтекс" ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството, се отбелязва в съобщението.

Така създадената ситуация застрашава държавният интерес и поставя на карта договор за над 40 млн. евро, който дружеството е поканено да подпише, изтъкват от "Кинтекс", като заявяват, че става дума за безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години.

"Отново заявявам, че във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Тя само трябваше да бъде поискана. Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес", категоричен е досегашният изпълнителен директор на "Кинтекс", цитиран в съобщението.