Министърът на икономиката и индустрията нареди смяна на ръководството на "Кинтекс" ЕАД. Решението идва след извършена проверка от Инспектората на МИИ на дейността на дружеството за 2021 г., съобщи пресцентърът на министерството.

Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор (Александър Михайлов - б.р.).

Издадени са препоръки за сигнализиране на компетентните органи.

Министерството на икономиката и индустрията предприе необходимите действия, като докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, а министърът нареди смяна на ръководството, се казва в съобщението.

Изпълнителният директор на държавното оръжейно предприятие "Кинтекс" Александър Михайлов е назначен на поста през октомври 2021 г. в разрез със Закона за публичните предприятия. Михайлов е назначен на 8 октомври 2021 година за член на Съвета на директорите на "Държавната консолидационна компания" ЕАД, писа през януари "Труд".

На 27 октомври с.г. е преназначен за член на Съвета на директорите на "Кинтекс" ЕАД и за негов представител.

Нарушението на Михайлов е, че до ден днешен той е управител на две частни компании, като в дейността и на двете е записано, че търгуват и със стоки със специално предназначение наред с другата им разнородна дейност, отбелязва "Труд". Справка в Търговския регистър показва, че месеци след като поема ръководството на "Кинтекс", продължава да управлява частните компании. Към 26 януари 2022 г., Михайлов е управител на "Интер Комерс Консулт" ООД и съдружник във фирмата с 90% дялов капитал, както и едноличен собственик на "Лин Асет" ЕООД, която е вписана в Търговския регистър на 1-ви април миналата година с 5000 лева капитал.