Бившият ръководител на френско-японското автомобилостроително обединение Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон е е създал по време на управлението си множество фиктивни компании, чрез които превеждал на себе си пари на Нисан, съобщава японският вестник "Майничи", цитиран от ТАСС и БТА.

Според изданието приближен до Гон юрист, живеещ в Ливан, бил учредителят на множеството подставени фирми, чрез които средства на Нисан били прехвърляни на лични сметки на автомобилния магнат.

В четвъртък сутринта в жилището на Карлос Гон в центъра на Токио пристигнали служители на прокуратурата и го отвели с автомобил, за да бъде извършена процедурата по новия му, четвърти пореден арест. За японското правосъдие не е характерно да бъде арестувано отново лице, пуснато на свобода под гаранция, отбелязва публикацията.

Според предварителното разследване сума от 32 милиона долара е преведена на представителя на концерна в Оман от контролирания от Гон президентски фонд на автомобилостроителя. Част от средствата - 5 милиона долара - били преведени чрез фиктивни компании и се предполага, че са използвани за закупуване на яхтата, ползвана от Гон и семейството му.