Microsoft Corp. стана последният засега технологичен гигант, който сви своите тримесечни очаквания заради избухването на новия коронавирус, който забавя производството на компютри и свива продажбите на редица потребителски услуги и електроника.

В изявление в сряда компанията заяви, че не очаква да изпълни по-ранните си насоки за фискалните приходи за третото тримесечие в бизнеса със софтуер за персонални компютри и в областта на устройствата Surface, тъй като веригата за доставки се връща към нормалното с по-бавни темпове от очакваното. През миналия месец Microsoft зададе по-широк от обичайното диапазон за приходите от продажби - между 10,75 млрд. и 11,15 млрд. долара - за това подразделение, позовавайки се на несигурността, свързана с разпространението на смъртоносния респираторен вирус, припомня Bloomberg. 

Така най-големият производител на софтуер в света се присъединява към производителя на iPhone Apple и PC компанията HP Inc. в свиването на оценките заради нарушенията във веригата на доставки, свързани с вируса, известен като Covid-19. Търговците, които продават стоките си на Amazon.com Inc., също намаляват разходите си за реклами на пазара на гиганта в електронната търговия, търсейки начини да възбудят търсенето на фона на притесненията, че може да изтече инвентар от стоки, произведени от Китай. Опасенията за икономическите ефекти на вируса вече изпратиха индекса S&P 500 надолу със 6,6% през тази седмица. А признанието на Microsoft, че пазарът на персонални компютри ще бъде засегнат, засилва опасенията на инвеститорите за по-широки последици, пояснява Дан Айвс, анализатор от Wedbush Securities.

"Това разпалва пламъците на опасенията от коронавируса", казва Айвс. "Apple и Microsoft потвърждават отрицателното въздействие, от което се страхуват инвеститорите", допълва той.

През последните дни се разрази сериозна загриженост за разпространението на вируса извън Китай, откъдето той възникна. За първи път за последните 24 часа бяха съобщени повече случаи на нови инфекции в страни, различни от Китай, заяви в сряда Световната здравна организация, което представлява значителна новина, тъй като новите случаи се разпространяват по целия свят. Южна Корея, Италия и Иран са особено силно засегнати. В световен мащаб досега са загинали 2771, а заразени са 81 337 души.

Тъй като производителите на компоненти и компаниите за асемблиране на технологични джаджи в Китай продължават да се сблъскват със забавянето на производството поради карантината и затворените фабрики, американските технологични компании търсят алтернативи. Google на Alphabet Inc. и Microsoft преглеждат производствените мощности във Виетнам и Тайланд, съобщи Nikkei Asian Review в сряда.

Акциите на Microsoft поевтиняха с около 2% в края на търговията в сряда след обявяването на новината. Акциите се обезцениха в четири от последните пет търговски сесии, заедно с по-широкия пазар, именно заради опасенията, че нарастващата здравна криза може да навреди на глобалната икономика и технологичния сектор. Акциите се търгуваха на най-високите си стойности по-рано този месец.

Книжата на Intel Corp., най-големият производител на чипове за компютри и конкурент на Advanced Micro Devices Inc., също се обезцениха в разширената сесията, както и тези на производителите на компютри Dell Technologies Inc. и HP. Dell, които ще отчетат своите резултати в четвъртък.

Свитите прогнози се случват, докогато въздействието на Covid-19 се разпространява в глобални компании в редица индустрии. В сряда от Booking Holdings Inc. заявиха, че резервираните нощувки в стаите ще паднат с 5% до 10% през първото тримесечие, в сравнение с оценките на анализаторите за увеличение от 5%. Компанията заяви, че анулиранията се увеличават.