Huawei Technologies се подготвя за между 40% и 60% спад на международните продажби на смартфони, след като поставянето на компанията в черния списък на САЩ от страна на президента Доналд Тръмп нанесе удар върху един от най-важните бизнеси на китайския технологичен гигант, пише Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Най-голямата технологична компания в Китай свива вътрешните си прогнози и проучва опциите, включително изтеглянето на Honor 20 в чужбина, твъдят източници, запознати с въпроса.

Продажбите на устройството започват в някои части на Европа на 21 юни, включително във Франция и Великобритания, но директорите следят ситуацията и могат да свият продажбите, ако моделът се продава по-слабо от очакваното, допълват те, след като са пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да обсъждат подобни вътрешни въроси. Два от големите телекома във Франция вече не се занимават с Honor като цяло, твърдят източници, запознати с въпроса.

Мениджърите по маркетинга и продажбите на Huawei очакват спад на продадените обеми навсякъде с между 40 и 60 млн. смартфона тази година, коментират източнитите. Това е голяма част от международния бизнес, който през 2018 г. беше свързан с продажбата на близо половината от всичките 206 млн. смартфона на компанията. Обичайно големите вариации подчертават несигурността на Huawei, национален шампион, който Вашингтон обвинява в извършване на шпионаж в полза на Пекин. Компанията отрича твърденията.

През май Съединените щати поставиха Huawei в черния си списък, с което блокираха достъпа ѝ до американски компоненти и софтуер, от които тя се нуждае, за да продължи бизнеса си. В това число влизат и ъпдейтите на операционната система Android на Google, която работи със смартоните ѝ в чужбина. Без този софтуер устройства като Honor 20 няма да имат възможност да работят с ключови приложения като Google Maps и Gmail.

По продадени обеми Huawei се нарежда на второ място след южнокорейската Samsung Electronics. Компанията отказва да коментира прогнозите. Говорителят на Huawei Глен Шлос твърди, че премиерите на смартфони "продължават".