Мнозинството от най-големи компании във Великобритания очакват влошаване на икономическите условия в страната в резултат на наближаващия Брекзит, съобщава "Файненшъл таймс", визирайки последно проучване на агенция Ipsos Mori, проведено сред мениджърите на 500-те най-големи фирми според техния оборот. Подобно проучване се провежда ежегодно от 1981-а година насам, пише БНР.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че несигурността около Брекзит се очаква да засегне сериозно бизнес инвестициите и британските потребителите през новата 2019-а година. Цели 74% от анкетираните топ компании изразяват песимизъм за настоящата година спрямо 66% на това мнение през 2018-а, като едва 8% очакват подобрение.

Нарастващ брой бизнес лидери също така посочват, че тяхното мнение относно Брекзит перспективите сега е по-лошо, отколкото преди 12 месеца, като 67% от респондентите отбелязват, че техните компании се намират в по-лошо състояние спрямо 56% на това мнение в началото на 2018-а година.

Несигурността ще спъне бизнес инвестициите на Великобритания и ще намали потребителските разходи през 2019 година. Мнозина от анкетираните твърдят, че прогнозите за настоящата година са невъзможни предвид "всеобхватната" и "хронична" несигурност в която се превърна "начинa на живот" във Великобритания.

По-голямата част от онези, които все пак се ангажираха с конкретна цифрова прогноза, очакват икономически растеж не по-голям от 1,5% през 2019 година.