Глоба от 10 до 500 хиляди лева грози нефтозавода заради миризмата на нефтопродукти, които бяха усетени от жителите на Бургас. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на РИОСВ в морския град инж. Тонка Атанасова, предава БТА.


Тя добави, че за вчерашната миризма са получени около 30 сигнала от граждани. А стартиралата административно-наказателна процедура спрямо "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е заради нарушаване на издаденото комплексно разрешително.

Атанасова каза, че инспекцията е извършила няколко проверки, в които обаче не са установени никакви промени в параметрите на работата на инсталациите.

Нямало е превишение на нито един от показателите за качество на атмосферния въздух. Тя обаче призна, че въпреки това се е усещал аромата на тежки въглеводороди и бензин, а това основно идва от рафинерията при производството на бензин.

Припомняме, че по-рано днес РИОСВ разпространи съобщени, че снощи са извършени замервания по всички точки по 28 показателя.

Превишения на показателите е нямало, но около границата на завода се усещала силна интензивна миризма на въглеводороди, което представлява и нарушение на комплексното разрешително.