В извънредното положение българският бизнес имаше нужда от спешна ликвидност и така само през първото полугодие получи от банковата система финансова подкрепа възлизаща на повече от 8 млрд. лв. - с 15% повече в сравнение с 2019 г. Освен това 7 млрд. лв. стари заеми бяха отсрочени по силата на частен мораториум по плащанията. Какви са опциите за финансиране на утвърдени и стартиращи компании в новите условия? Как се променят изискванията на банките? Как бизнесът усети икономическата подкрепа от страна на държавата? Това са част от въпросите, на които отговориха професионалисти в областта на финансирането по време на провелия се днес трети банково-финансов форум "Бъдещето на парите", организиран от списание "Мениджър".

"В тези времена на криза е важно да се каже, че Българската банка за развитие се стреми да подпомогне българския бизнес. С двете програми и антикризисни мерки на правителството ние дадохме глътка въздух на бизнеса и на гражданите, които изпитват затруднение покрай кризата с Covid-19. Нашите програми са отворени за абсолютно всички браншове, не правим изключение. ББР не кредитира, тя отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на търговските банки партньори, тъй като ние не можем да се конкурираме с тях", посочи изпълнителният директор на Българска банка за развитие Живко Тодоров.

Снимка: Сп. "Мениджър"

Почти невъзможно да се прогнозира какво ще бъде реалното въздействие на тази пандемия върху бизнеса, затова е много важно да се работи по всички направления за подпомагането на добрите компании за запазването на бизнеса, коментира на свой ред доц. д-р Маню Моравенов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса. Според него в това отношение капиталовият пазар има ключова роля, тъй като е важно да има добри стимули през банки и банково финансиране с ниски лихви и гаранции, но в крайна сметка това е заемен капитал и той рано или късно трябва да се върне, допълни той.

Председателят на УС на Българската стопанска камара Радосвет Радев, очерта 2020-а като година, която бележи стопанството на България с усилия за запазването му. Според него най-важно е да се събудят живи и здрави българските предприемачи, след като е отминала кризата. По думите на Радев обявяването на първото извънредно положение заради коронавируса в България е заварило банковата система с 94 млрд. кредити към българския бизнес. "В периода март - юни 10% от тази сума българските предприемачи помолиха да бъдат плащани само като лихви и бяха замразени главниците по тези плащания. Тази ваканция за последните от края на юни при приключва на 31 декември. Действително достъпът до финансирането е вълнуващ тогава, когато икономическите условия позволяват да има една експандираща икономика. Българският предприемач в момента мисли само за това как да оцелее ", каза още Радев.

Изпълнителният директор на Българска банка за развитие сподели, че се облекчават процедурите за кандидатстване за средства по програмите на ББР. "Промените, които в момента сме заложили, са увеличение на лимита от 300 000 лв. на 1 млн. лв. за малките и средни предприятия, като този път даваме възможност и на по-големи предприятия, които са важни за различните региони, където са изградили инфраструктура и един фалит при тях би означавал загуба на работна сила и загуба на пари. Тези фирми ще могат да участват за кредити до 2 млн. лв. Удължихме гаранцията на 6 години, което ни даде възможност да удължим и срока на кандидатстване до юни 2021 г. Предстоят промените по програмата за физически лица, където много е вероятно лица, които вече са взели кредити, да могат да участват отново", каза Живко Тодоров.

Снимка: Сп. "Мениджър"

Отвореното банкиране връща собствеността на финансовите данни на потребителите в техните ръце

"Отвореното банкиране за мен е бъдещето на парите, защото то дава технологията, която отваря финансовите данни и ги връща като собственост на потребителя. Бъдещето на парите е дигитално, но горивото за иновации и дигитализация са финансовите данни. Инструментът това да се случи е отвореното банкиране" - с тези думи Галя Димитрова, основател на финтех стартъпа IRIS Solutions, откри панела по темата за Отвореното банкиране.

"За мен бъдещето на парите е там, където те могат по сигурен и гарантиран начин да достигнат до хората, съобразно динамиката на нашето време и независимо от формата на парите, и да се използват максимално ефективно за поддържането на благосъстоянието на една страна", отбеляза друг от основните панелисти, Любомир Каримански, член на групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган.

Отвореното банкиране, като основна тема на разговор, реферира към отваряне и споделяне на база данни и към други, тотално нови участници в банковата екосистема чрез дигитални канали, сподели Димитър Попов, директор "Консултиране" в Делойт България, който се включи с онлайн участие в дискусията. Тази година за четвърти път Делойт организират световно проучване на тема зрялост на дигиталното банкиране, като фокусът е върху банкирането на дребно. Прочуването обхваща над 300 банки от 39 държави, включително и България, като то е най-голямото подобно събитие в световен мащаб. В България обект на проучването са били 10 от банките в страната, като резултатите показват, че те все още са в начален етап на адаптирането на дигитални функционалности, което до известна степен се дължи и на предпочитанията на клиентите у нас, поясни Димитър Попов. Той подчерта, че банковият сектор отчита положителни трендове в посока на дигитализация, като т.нар шампиони водят не само в дигиталните услуги и функционалностите, които предлагат, но изпреварват конкурентите си и от гледна точка на възвращаемост на капитала и отношението между разходи и приходи за тези проекти на дигитализация.

По въпроса за сигурността на данните Любомир Каримански обясни, че точно това е целта на регламента за т.нар задълбоченото установяване на клиентската идентичност. "Това е едно доста по-високо ниво за това как ние можем да дадем съгласие за използване на нашите данни. Всички участници в отвореното банкиране би трябвало вече да са готови с използването на този регламент ", коментира той. А то е характерно с три елемента - принадлежност, притежания и знание. "Под принадлежност се има предвид, че когато използваме дадено устройство, ние го притежаваме. Ние можем да използваме това устройство, за да се идентифицираме. Притежанието е свързано много лично с нас, като пример за това са биометричните данни. Знанието, на последно място, включва паролите и други засекретени думи, с които да се идентифицираме в съгласието си да предоставим нашите данни за ползването на такъв тип услуги", поясни още той.

Технологиите дават значително улеснен достъп до широк набор от разнообразни финансови услуги, но немалка част от хората не са подготвени да управляват риска, който произтича от тях. Това предупреди Цветослав Цачев, главен инвестиционен съветник на "Елана трейдинг" по време на третия панел на "Бъдещето на парите". Той обясни, че вече съществуват мобилни приложения, като Robinhood, които дават на всеки един потребител да търгува с финансови опции, без дори човекът да е наясно какво точно представляват те. "Наскоро опции на акциите на Amazon на стойност милиарди долари изгоряха именно, като голяма част от тях бяха поставени именно от незапознати хора", припомни той. "Това не е финансова измама - не е пирамида или кражба, защото когато се използват правилно опциите са много полезен инструмент, но за да се търгуват правилно трябва значителна подготовка", обясни той.

Към момента приложението Robinhood, което предоставя търговия с акции и други финансови инструменти без комисионна, може да се използва само в САЩ. "Според мен то не може да навлезе в Европа, защото тук имаме много по-голяма защита на личната информация. А щом търговията е без комисиони, значи то генерира приходи от продажбата на информацията на потребителите си. В такъв случай е възможно големи институционални инвеститори да купуват информация за направените опции от страна на физическите лица в Robinhood и да наддават срещу тях, за да приберат печалбата", коментира финтек експертът Стойчо Недев.

"Когато дадена материя е прекалено сложна - най-добре се консултирайте с инвестиционни съветници, които мога да предоставят информация. Разширяването на инвестиционната култура до повече хора в крайна сметка е нещо необходимо", коментира Ивайло Иванов, изпълнителен директор на платформата за споделено кредитиране Iuvo. Той също даде съвет в какво да се инвестира в момента: "Не трябва да изпадаме в крайности и да инвестираме само в един актив, а вместо това трябва максимално да разбием спестяванията си на различни позиции - дали ще е споделено кредитиране, акции, злато, имоти. В същото време трябва да се научим да подбираме партньорите", коментира Ивайло Иванов. Той добави, че най-добрата инвестиция е в диверсифициран портфейл с дълъг хоризонт.

"Ние сме много парени в България - преминахме и през финансовите пирамиди и през хиперинфлация, но това не трябва да ни спира по пътя към дигитализацията", коментира Соня Бонова, директор на платформата за дигитални финансови услуги April Finance. "Когато говорим за масови финансови услуги, които са част от ежедневието ни отдавна и знаем как да ги използваме, дигиталният им вариант носи добавена стойност и спестява много време, което може да се използва за далеч по-ценни и стойностни неща в живота от това да чакаш на опашка в банката", добави тя. Сега вече може целият процес по изтегляне на един кредит например да става изцяло онлайн - от регистрация, през кандидатстване, одобрение и усвояване на сумата - това не е нещо ново. В бъдеще борбата между различните компании, предоставящи такива услуги, ще е коя ще предостави по-добро клиентско преживяване, прогнозира още Бонова.

Що се отнася до инвестирането Недев добави, че хората винаги правят грешката да се фокусират над доходността, която е пожелателна, а почти никой не се фокусира над риска, който винаги съществува. "Стремете се да правите рационален баланс между страх и алчност", добави той.

Генерален спонсор на форума е Българска банка за развитие.

Събитието се осъществява и с подкрепата на April, Iuvo и Deloitte.

Медиен партньор на форума е Dir.bg