Американският автомобилостроителен гигант "Форд" (Ford Motor Co.) разкри планове да превърне отдавна свободен склад за книги в най-стария детройтски квартал в център за автомобилни иновации, информира Асошиейтед прес.

"Форд" е избрал Корктаун, известен със своите къщи, ресторанти и таверни с дървени веранди, за своя проект за 740 милиона долара за създаване на място, където да се раждат и развиват нови идеи за транспорт и мобилност.

Книгохранилището на бивше училище в Детройт е проектирано от известния архитект Алберт Кан. Мястото е овакантено след пожар през 1987 година. Детройтският офис на световната архитектурна фирма "Генслeр" (Gensler) работи с "Форд" за обновяване на сградата. Строителството ще започне в началото на идната година, а нанасянето се очаква да стане в началото на 2022 година.

Настаняването в Корктаун на компанията от Диърборн започва с придобиването през 2018 година на Мичиганската централна жп гара и други сгради в квартала, разположен западно от центъра на града.

Когато работата приключи, обектът върху площ от 30 акра (12,1 хектара) ще разполага с над 1 милион квадратни фута (304 800 квадратни метра) търговско пространство.

Десетилетия наред Корктаун бе потънал в дългата сянка на огромната 17-етажна жп гара. Откакто бе изоставена през 1988 година, сградата олицетворяваше икономическото отчаяние на Детройт на фона на непрекъснато свиващата се производствена база в града и изселването на хора, припомня АП.

Бизнесменът Мануел "Мати" Морун купи сградата в средата на 90-те години на миналия век, след като предишният собственик изпадна в неплатежоспособност, но не можа да намери траен наемател.

Преди две години "Форд" се намеси, като придоби зданието и започна да оформя конструкцията от 500 000 квадратни фута (46 000 квадратни метра). Работата трябва да приключи до края на 2022 година.

"Форд" очаква около 2500 от служителите му и 2500 партньори да работят в кампуса върху автономни превозни средства.