Първоначалните данни показват, че електроенергийните предприятия за готови за работа при есенно-зимни условия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти преди да открие конференция на тема "Енергийна и градска киберсигурност, България 2019" във Военна академия. По думите й системата е стабилна и енергийните предприятия са в много добро състояние. Осигурена и необходимата техническа готовност. "Готови сме да посрещнем есенно-зимния сезон спокойни", изтъкна Теменужка Петкова.

Енергийният министър отбеляза, че Министерството на енергетиката извършва регулярни проверки за готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия. Проверява се готовността на трите електроразпределителни дружества, както и на Електроенергийния системен оператор.

В момента се извършва проверка на територията на ЧЕЗ в област Благоевград, уточни Теменужка Петкова. Тя добави, че все още цялостната проверка на всички електроразпределителни дружества не е приключила, но първоначалните данни са оптимистични.