Датският пенсионен фонд "Академикер пенсион" (AkademikerPension) съобщи днес, че продава акциите си в нискотарифната компания "Уиз еър" (Wizz Air) заради предполагаеми нарушения на човешките и трудови права на служителите, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Фондът с капитал от 23 милиарда евро е един от 14-те инвеститори, които приканиха през декември "Уиз еър" да позволи на служителите да създават или да се присъединят към синдикати. Според тяхното проучване подобен ход би попречил на неспазването на правата на работещите за авиопревозвача.

Датският фонд съобщи днес, че след среща с ръководството, не е установил никакви признаци, че тази практика ще бъде променена и е започнал да се освобождава от акциите си на стойност повече от 3 милиона долара. Пазарната капитализация на "Уиз еър" е около 6 милиарда долара.

"Уиз еър" приема много сериозно ангажимента си към служителите и ние сме уверени, че структурите ни и процесите, които задействахме, за да подпомогнем прозрачното взаимодействие, работят много добре, включително съвета по въпросите на персонала. Той предоставя на служителите форум, където да обсъждат важни въпроси, обяви в комюнике нискотарифният авиопревозвач.

Компанията, която извършва и много полети от и до България, съобщи също, че планира да наеме над 1000 души през идните месеци и е възстановила заплатите на кабинния персонал до предпандемичните равнища, тъй като отрасълът се възстановява от пандемията.