Израелските компании са загубили 1,2 милиарда шекела (368 милиона долара) по време на 11-дневните сражения между Израел и военната групировка Хамас в Газа. Това съобщи вчера Асоциацията на производителите, цитирана от Ройтерс.

Основната промишлена група в страната, която представлява около 1500 компании и 400 000 служители, заяви, че загубата се дължи основно на избора на служителите да си останат вкъщи заради постоянно изстрелваните палестински ракети от Газа, допълва БТА.

Около една трета от работниците не са били на работа в Южен Израел, а около 10 процента са си останали вкъщи в районите, които са по-близо до централната част на Израел, където е съсредоточена търговията на страната, според асоциацията.

Неявяването на работниците доведе до значителен спад в производството на промишлените компании, понижение на продажбите и нанесе пряка вреда върху приходите, подчерта бизнес групата.

Докато палестинските ракети падаха в Израел, от другата страна на границата Тел Авив бомбардираше ожесточено и причини големи щети в ивицата Газа. Пресслужбата на Хамас оцени на 40 милиона долара щетите за заводите в промишлената зона на Газа и други индустриални съоръжения, които се прибавят към щетите за 22 милиона долара, нанесени на енергийния сектор.

Петдесет израелски завода са претърпели преки загуби за милиони шекели от ракетните удари, съобщи Асоциацията на производителите. В тях не са включени очакваните непреки разходи като отменени заявки.

Според оценката на Израелската централна банка по време на предишните военни действия между Израел и Хамас - продължилата седем седмици война през 2014 година- икономиката на страната е загубила 3,5 милиарда шекела. На почти същата сума са се равнявали и щетите за туристическия сектор.

Председателят на бизнес асоциацията Рон Томър призова правителството да утвърди схема за постоянни компенсации, които да подпомогнат ефективно компаниите в следващите етапи на конфликта.

Финансовата комисия на израелския парламент се очаква да обсъди въпроса по-късно днес.

Израелската икономика започна да се възстановява от пандемията от коронавируса. Официалните данни, публикувани вчера, показват, че равнището на безработица е било 7,9 процента през април. Други данни сочат увеличаване на броя на свободните работни места.

Очаква се израелската икономика да нарасне с 4-7 процента през 2021 година след свиването от 2,6 процента през 2020 година, припомня Ройтерс.