Германският автомобилен гигант BMW обмисля да изгради второ производствено съоръжение в САЩ, в което да се произвежда двигатели и трансмисии, заяви шефът на компанията Харалд Крюгер, цитиран от агенция Ройтерс и БНР. Това негово изявление е факт само няколко часа, след като във вторник привечер излезе информация, според която президентът на САЩ Доналд Тръмп може още през следващата седмица да наложи митнически тарифи върху вноса на автомобили от всички останалите държави с изключение на вноса от Канада и Мексико.

В интервю за автомобилното издание Los Angeles Auto Show Харалд Крюгер също така заяви, че подкрепя настоящия план на британския премиер Тереза Май относно условията по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз. "Компромисът на масата е нещо, което ясно мога да подкрепя", отбеляза той.

През миналия уикенд останалите 27 страни-членки на ЕС одобриха единодушно постигната между ЕК и британския премиер сделка по условията на Брекзит. Сериозното изпитание за Тереза Мей обаче тепърва предстои, като ключовото гласуване на постигнатото споразумение в парламента на Великобритания се очаква да се проведе на 11-ти декември.

Междувременно стана ясно, че BMW обмисля промени в оперативната си дейност в Съединените щати, тъй като продажбите на компанията в региона растат, отбеляза Крюгер. BMW има завод за сглобяване на автомобили в САЩ в Южна Каролина и планира да открие фабрика в Мексико през следващата година. В същото време компанията обмисля промени в настоящата си схема за внасяне на автомобилни двигатели и трансмисии.

"Ние бихме могли да обмислим втора локация за наше предприятие в САЩ", каза Крюгер, добавяйки, че подобна фабрика ще осигури и естествено хеджиране на валутния риск (хеджиране на риска от по-големи флуктуации на обменния курс между долара и еврото).

Той подчерта, че подобен нов завод може да бъде от полза за неговата компания, ако Доналд Тръмп действително изпълни заплахите си да наложи мита върху целия автомобилен внос.

Повод за подобни спекулации даде немското издание Wirschafts Woche, което съобщи, че Доналд Тръмп може да наложи мита върху вноса на автомобили дори още през следващата седмица след края на срещата на лидерите от Г-20, която ще се проведе в Буенос Айрес, Аржентина на 30-и ноември и на 1-ви декември.