Производителят на спортни автомобили "Астън Мартин" се подготвя за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, като е наел нов ръководител на веригата за доставки и е одобрил плановете за Брекзит, за да избегне закъснения, като използва различни от Дувър пристанища и самолетни превози. Това каза изпълнителният директор на британския автомобилостроител Анди Палмър, цитиран от "Ройтерс".

"Астън Мартин" е наел Джон Грифитс, който е работил за "Нисан" и "Ролс-Ройс", за временен вицепрезидент по доставките. Според Палмър тази позиция е много важна предвид всичко, което се случва около Брекзит.

Великобритания, петата най-голяма икономика в света, трябва да напусне водещия световен търговски съюз след 80 дни, но споразумението с ЕС за Брекзит ще бъде подложено на гласуване от британския парламент през следващата седмица, като е много вероятно то да не бъде одобрено и да се появят търговски бариери. 

Британската автомобилна индустрия, в която работят над 850 000 души и е възхвалявана като много успешна от политиците, постоянно предупреждаваше, че напускането на ЕС без споразумение ще увеличи разходите и може да доведе до спиране на производството.

Анди Палмър каза, че автомобилостроителят, който е планирал през октомври да използва самолетни превози и други пристанища, не е имал друг избор освен да разреши одобри мерки за непредвидени обстоятелства на срещата на управителния съвет през декември.

 

 

 

Правителството вече оповести, че ще даде приоритет на ключови доставки като лекарствата, в случай че свободният приток на стоки бъде засегнат след Брекзит. Така остава неясно какво ще се случи с другите стоки.

 

"Нямаме никаква увереност", твърди Палмър. "Предполага се, че ако сложиш частите в стандартен чартърен самолет, никой не ще те изгони".

Компанията, която е сглобила над 6000 модела от най-висок клас през миналата година в централния си английски завод ва Гейдън, притежава и запас от автомобили в Германия.

"Това до известна степен са стокови наличности, които започнахме през 2018 година и спрямо това, което ще се случи през следващите няколко седмици, броят на автомобилите може да се увеличи или не", заяви Палмър.

Плановете на компанията за Брекзит са добавили "още повече разходи", добави той.