Преди година и половина Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Дали даденият кандидат ще получи работата зависи до голяма степен и от неговото поведение по време на интервюто - как се държи, какво и как говори, как се презентира. Не по-малко важна е ролята на интервюиращия - да подходи правилно към кандидата, да го предразположи към разговор", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Мирела Балинова.

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Мирела Балинова, на 29 години от Севлиево, където живея и в момента. Имам бакалавърска степен - специалност "Международни икономически отношения" от Великотърновски университет "Св. св.Кирил и Методий" и магистърска степен - специалност "Управление на човешките ресурси" от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Работя в сферата на човешките ресурси от 2018 г. в "Хитачи Енерджи България ЕООД", като в момента се наслаждавам на едно прекрасно майчинство. В свободното си време обичам да съм сред природата със семейството и приятелите ми, да чета, да пътувам.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Компанията, в която работя, е международна, което несъмнено се свързва с постоянна динамика. В такава среда никога не е скучно, постоянно се срещаш с нови хора, организираш различни събитития, ръководиш различни проекти и т.н. В момента заемам позицията "Talent Partner", като отговарям за абсолютно всичко свързано с подбора на административните позиции в компанията - от публикуването на обявата до избора на най-подходящия кандидат за позицията. Ежедневно комуникирам с много хора, както в, така и извън комнанията. Екипът, с който работя, са страхотни специалиалисти с които постоянно поддържаме комуникация, хора, на които можеш да разчиташ за всичко. Ние сме в основата на всяка компанията, тъй като защитаваме както интересите на компанията, така и на служителите. За мен един служител в отдел "Talent acquisition" трябва да притежава следните качества: комуникативност, отговорност, адаптивност, аналитично мислене, креативност, обективност, способност за работа под стрес, умение да приоритизира задачи, работа с кратки срокове.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Не мисля, че "Идеалният кандидат" съществува. Всяка позиция е различна и изисква различен набор от познания и умения в дадена област. Лично аз смятам, че трябва да се дава шанс, както на по-възрастните, така и на по-младите. В крайна сметка всеки от нас е тръгнал от някъде, на всеки от нас е подадена ръка. За мен е важно кандидатът да покрива част от необходимите изисквания, останалото е да има желанието и мотивацията да се учи и развива в дадената сфера.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всичко казано по-горе е важно. Всички тези неща вървят ръка за ръка и сформират човека като личност. Във всеки човек е заложено да се развива докато е жив, желанията и мотивацията вече зависят от самият него.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Определено първото впечатление е много важно. Кандидатът трябва да е предварително запознат с информацията относно команията, както и позицията, за която кандидатства. Дали даденият кандидат ще получи работата зависи до голяма степен и от неговото поведение по време на интервюто - как се държи, какво и как говори, как се презентира. Не по-малко важна е ролята на интервюиращия - да подходи правилно към кандидата, да го предразположи към разговор.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Стремя се да се подхождам идентично към всеки един кандидат. Разбира се, има въпроси, които са задължителни, но всяко интервю е само по себе си различно спрямо позицията и необходимите изисквания към нея.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Възможно е да се допускат грешки понякога, няма безгрешни хора. Важното е как човек подхожда след това и дали ви взема поука. Мисля, че изпитателният срок би бил един добър пример за това какво време би било необходимо, за да разберем дали човекът върви в правилната посока.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Двете вървят ръка за ръка, но все пак наблюдавам, че при по-младите таланти преобладаващи фактори са възнаграждението, социалните придобивки и възможността за дистанционна работа.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Смятам че при едните и другите има какво повече да се желае. Може би чуждестранните университети дават една идея малко по-добра подготовка откъм практическа част, тъй като предлагат подсигурени стажове. Това със сигурност е голям плюс спрямо българските, тъй като много студенти успяват да се докажат по време на стажа и получават възможност за оставане в компанията след това.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Често разговарям с млади таланти, току-що завършили своето образование покрай стажантските ни програми. Много от тях все още не са се ориентирали за това с какво точно искат да се занимават. Съветите, които бих дала са следните - да помислят наистина с какво им се занимава, да проучат подробно какво точно биха правили, ако изберат тази професия, как биха могли да се реализират, какво би се очаквало от тях от към знания и умения, да се информират.