Преди две години Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Важно е да следвате своите страсти и интереси, да продължавате да се учите и развивате, и да бъдете отворени към възможности и предизвикателства, които идват по пътя ви", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Борислава Георгиева.

Коя е тя?

Здравейте, аз съм Борислава Георгиева. HR мениджър с 16-годишен опит в ИТ сферата. Работила съм в три технологични международни компании преди DHL, където в момента съм HR Manager. Имам опит в изграждане и управление на всички аспекти на HR процесите. Създателка съм на първата общност от HR професионалисти в IT индустрията в България - HR#IT, която има повече от 1900 членове и редовни тематични срещи в различни ИТ компании. Притежавам MBA от американски институт и различни отличия. В личен план съм съпруга и майка на 3 деца и обичам да спортувам.

Разкажете ни повече за вашата позиция в компанията. В какво се състои работата ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent Acquisition"?

Като мениджър на човешки ресурси позицията ми обхваща привличане на таланти, изграждане на работодателска марка, задържане на таланти и осигуряване на качествено работно изживяване за колегите в компанията. Управлявам процесите свързани с представането (PRM), обученията, календар със събитията и бюджета, придобивките, корпоративната социална отговорност, проучванията и докладите. Специалистът по привличане на таланти трябва да притежава любопитство, непрекъснато желание за учене, емпатия, умение да избира точния талант за точната позиция и да не се предава лесно. Този процес, особено в ИТ индустрията, изисква консистентност и иновативност. За да победиш в конкуренцията за таланти, трябва да използваш разнообразни инструменти, като разкази, разбиране на поколенията и техните очаквания, познаване на пазара на труда и използване на AI под различните форми също много помага.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Освен техническите умения и опит, успешният кандидат трябва да проявява силна мотивация, консистентност и желание за работа в продуктова компания и точно с нашия технологичен микс, като цяло да има съответствие на културните ценности на кандидата и тези на компанията.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Ако човек намери своя "Sweet Spot", където вродените таланти се преплитат с уменията му и открие какво го вдъхновява и прави с лекота, тогава, освен гореизброените фактори, има добри предпоставки да е успешен в своята област. Емоционалната и социалната интелигентност, умение за слушане без предразсъдъци, способност да разбере различна гледна точка. Да не се сравнява с другите хора, а да сравнява само със себе си миналата година, са ключови фактори в изграждането на един човек.

Колко важно е за вас първото впечатление по време на интервю?

Никога няма втори шанс за първо впечатление. Много е трудно и за двете страни, по време на едно или две интервюта, да се прецени дали човекът е подходящ за позицията и дали на кандидата му харесва обкръжението. Хората са като запечатани кутии - никога не знаеш какво ще излезе отвътре, само можеш да предполагаш. Въпреки това, ако кандидатът се е подготвил за интервюто, е запознат с компанията, продукта и екипа, и проявява умение за комуникация и подходяща мотивация, то това създава добро впечатление.

Следвате ли стриктен протокол и стъпки при провеждането на интервю или то се развива в различни посоки, в зависимост от отговорите на кандидата?

В компанията ни използваме структурирани интервюта, които се адаптират спрямо конкретната позиция. Имаме определени стъпки, но разговорът може да се развие в определени граници в зависимост от отговорите на кандидата.

Колко време е необходимо, за да разберете дали вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате грешки?

Процесът на подбор е от първостепенно значение и грешките в него са скъпи. В нашия екип средно за 1-3 месеца можем да разберем дали изборът ни е бил правилен и за нас, и за кандидата. Нашата селективност и подход към подбора осигурява, че над 90% от приетите таланти остават в компанията дългосрочно. Ангажираността в екипа ни е над 95%, което се измерва годишно с анонимно проучване. Съчетана с индукция и обучение, тази ангажираност ни позволява да сме сигурни в правилността на нашите избори и в процеса на работа при въвеждането на нови служители.

Възнаграждението или възможностите за развитие - кои от тези два аспекта преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Тук можем да направим разграничение между два типа млади таланти (juniors). Първите са тези, които имат предходен опит в друга област и решават да се преквалифицират към ИТ. За тях важен фактор не е само възнаграждението, а по-скоро възможността да съберат опит и да влезнат в сферата. Вторите са кандидати от поколение Z, които вече са в ИТ средата. За тях ключови са заплатата, технологиите, автономността, възможността за дистанционна работа и обученията, а след това и перспективите за развитие.

Какви са общите ви впечатления от нивото на подготовка, което предоставят университетите в България и чужбина?

Кандидатите, завършили образование в чужбина (специалност ИТ), се представят по-добре на техническия тест и интервю. Те имат практически опит, реални проекти и подготовка, което ги издига. В България има разлики в нивото на подготовка между университетите, но обикновено образованието е по-малко практично ориентирано. Въпреки това, студентите често имат опит от стажове и реални проекти в ИТ среда в България, което им предоставя допълнителни умения и предимство.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят първите си стъпки в кариерата?

За младите хора, които се замислят за първите си стъпки в кариерата, имам следните съвети: Задай си и намери отговор на следните въпроси:

Какво е важно за теб?

Какви проблеми искаш да решиш?

Каква е твоята страст?

Кои са твоите супер сили?

Кой те вдъхновява и с какво точно? Има ли нещо, което си ти се получава с естествена лекота и получаваш комплименти за резултата?

Какво правиш най-добре, ама настина отлично?

Кое е нещото, което когато го правиш те изпълва с енергия?

Кога си бил най-вдъхновен и мотивиран?

Какви теми и идеи разпалват твоето любопитство?

1. Открийте себе си: Разгледайте какви са вашите страсти, интереси и умения. Отговорите на въпросите, които споменахте, ще ви помогнат да намерите своето "Sweet Spot" - област, в която се съчетават вашите таланти и страсти.

2. Изследвайте: Изучете тези области и професии, които ви привличат. Разберете какви умения и технологии се изискват за тях.

3. Присъединете се към общности: Включете се в професионални общности (като HR#IT) или форуми, където можете да научите от опитните хора и да споделите своите идеи.

4. Подгответе се за интервюто: Ако решите да кандидатствате за работа, бъдете добре подготвени. Изучете компанията, подгответе се за въпросите, свързани със специфичната позиция, и подчертайте как може да приносите стойност.

5. Не се страхувайте от грешките: Позволете си да изпитате различни области и работни среди, преди да откриете своето истинско призвание. Грешките и провалите са част от учебния процес.

6. Съвети от кариерен консултант: Ако се чувствате загубени или не можете да намерите своето призвание, потърсете помощ от кариерен консултант или коуч. Те могат да ви насочат и помогнат да разберете кое е най-доброто за вас.

В крайна сметка важно е да следвате своите страсти и интереси, да продължавате да се учите и развивате, и да бъдете отворени към възможности и предизвикателства, които идват по пътя ви.