"Никога, ама никога не вярвайте на неможещи хора, които ви казват, че и вие не можете.", споделя Мария Новева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Основател и продуцент на група HYPNOTIC, в която обединяваме света на класиката и поп музиката в съвременен крососувър стил без аналог в България. Родена съм и живея в София. От пет годишна възраст свиря на цигулка, по-късно започнаха уроците по пиано и опитите да композирам музика. Любовта ми към изкуството ме води към различни сфери, затова се занимавам също с графичен дизайн, ретуш на снимки и видео обработка. През 2007 г. основах HYPNOTIC, в която съчетавам всичко, което обичам в едно - от тогава до днес съм цигуларката в групата и креативната сила зад визуалната и музикална идентичност на HYPNOTIC.

Завършила съм Национално музикално училище "Любомир Пипков", Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Александър Илчев и получих магистърска степен (магистратура) при именитата цигуларка проф. Стойка Миланова. След академията реших да открия и други хоризонти и завърших също курс по тонрежисура и виртуални студийни технологии в Софийски университет при проф. д-р Адриан Георгиев, с който придобих повече умения и знания в работата с музикалните програми за композиция и електронното поп звучене. Винаги съм мечтала да създавам музика, която да обедини най-доброто от класиката и поп-а и в авторските аранжименти за HYPNOTIC имам свободата да изразявам своя музикален стил, такъв, какъвто го усещам.

Концертирала съм с различни оркестри в Канада, Германия, Сърбия, Бахрейн и други страни. Записвала съм музика за филмови проекти с оркестър СИФ-309, както и за популярни български изпълнители като Елица и Стунджи, Марияна Попова и други. Имах честта да замествам невероятния Васко Василев на концерт на любимите ми дует Авеню в НДК и участвах с HYPNOTIC в турнето на Миро (от Каризма) - MIRO Summer tour, което беше незабравимо преживяване. Имам много специални моменти на сцената, които ме изпълват с радост и благодарност, защото музиката е не просто професия, а моят живот.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Моите първи стъпки в музикалната кариера започнаха още в началото на музикалното ми образование. Като класически музикант, още от малка участвах в годишни продукции и изпити, които ни учеха как да се представяме успешно на сцената. Реалната музикална кариера започна да се разгръща в трети курс в академията, когато получих предложение да стана първа цигулка и да избера музикантите за нов състав на струнен кросоувър квартет. Въпреки, че музиката на този състав не резонираше с моето светоусещане, този опит ми помогна да осъзная какво искам да постигна и какво не искам да правя в живота си. Така стигнах до идеята за създаването на HYPNOTIC. В същия момент продуцентите на рейтинговото вечерно шоу по телевизия Pro.BG ни привлякоха с идеята HYPNOTIC да бъде нежната част от бенда в шоуто. Това беше силен старт за нас и ни даде шанса да реализираме първите си музикални продукции на много добра сцена. Последваха много медийни покани и изяви в супер успешни формати, като Dancing Stars, Vip Brother, X factor. През този период натрупахме безценен опит и се превърнахме в най-разпознаваемата струнна група в нашата сфера.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Откакто се занимавам съзнателно с музика, винаги съм си представяла, че основна част от моя живот ще бъдат големите турнета по цял свят и ще усетя какво е да се срещаш почти ежедневно с различни култури, нови градове и публики, наслаждавайки се на адреналина от полудялата по теб публика и усещането да си хипнотизиран от цялата тази магия на огромната сцена! А за паузите между турнетата си представях как пред мен ще се простира безкрайното синьо море, а аз ще композирам нова музика, седейки на верандата на моята къща на плажа, където имам музикално студио на втория етаж и много стаи за гости.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Да, най-голямата ми мечта - да правя музика, така както аз я усещам, е факт. Да имаш свободата да правиш това, което обичаш, е мечта, която пожелавам на всеки да реализира. Но за мен мечтите са път, те не са крайната цел и с времето се променят и могат да донесат много повече, отколкото сме си представяли. 

И тази година не пропусна да ни поднесе невероятни изненади с групата. Да открием концерта на световно известния квартет BOND в София и да бъдем на една сцена с тях беше огромна чест и велико удоволствие! Получихме толкова комплименти от тях за нашия музикален сет и за това, че звучим страхотно. Обърнаха специално внимание на аранжиментите, които имаме. Бях на седмото небе от радост, че чувам такива думи за моята работа от артисти, които са първата наистина световно успешна класическа кросоувър група с милиони фенове по света. Това изключително признание за нас и за целия екип, с който създаваме музиката, ни направи наистина щастливи.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Всички уроци, добри или трудни, са ми много ценни и благодарение на тях съм стигнала до тук. Благодарение на тях оценявам още повече подкрепата на хората до мен и всичко, което съм постигнала с много труд и отдаденост. Благодарение на уроците още много врати предстои да се отворят пред нас.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са добра възможност да навлезеш реално в сферата, в която искаш да се развиваш. Да усетиш дали наистина това е твоето място, да придобиеш нови умения и опит, да създадеш изключително ценни контакти и да начертаеш следващите ходове пред себе си.

Преди по-малко от две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Зависи от сферата, но като цяло е изключително важно да си точен, коректен и организиран, както и да си комуникативен и да личи, че полагаш необходимите усилия да изучиш тънкостите в своята сфера. Креативният подход винаги може да те отличи и да ти даде предимство.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Вероятно изборът на подходяща сфера и компания си е предизвикателство и зависи дали човек е открил това, което наистина иска да прави и дали е открил достатъчно добри професионалисти, от които иска да се учи.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Завършила съм музикалната академия и не мога да дам обща оценка за университетите в България, но все пак от моите наблюдения образователната система у нас определено има нужда от подобрения, особено по отношение на практическата насоченост и въвеждането на по-иновативни методи на обучение. Учебният материал се предава по сух и скучен начин, който трудно може да те заинтригува истински и да те зареди с реални знания и умения.

Каква е рецептата за кариерен успех на Мария Новева?

Да вярваш в себе си, да слушаш вътрешното си гласче, да правиш това, което обичаш и да намираш баланса между работа и почивка, за да избегнеш така популярния вече за всички ни "бърнаут". (Последното не винаги ми се получавa.) И никога, ама никога да не вярваш на неможещи хора, които ти казват, че и ти не можеш.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Свобода, музика, щастие.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да продължавам с пълна сила в тази посока, в която съм тръгнала и да не пренебрегвам себе си в грижата за всички останали, защото имам склонност да го правя непрекъснато.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да открият страстта си, да мечтаят за най-доброто, което могат да си представят и да действат смело напред. Да вярват в себе си, дори в моментите, в които може да се почувстват неразбрани, защото търпението и положените усилия винаги се отплащат и неразбирането си остава проблем само за неразбралите.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

След бурният успех и световната премиера на новия ни албум, компанията "Пайнер Медиа" ООД регистрира невиждан срив в продажбите, като се намира в предизвикателно положение и обмисля преориентиране към продуциране на класическа музика. Заради сериозния спад в популярността на чалгата, редица учени от цял свят започват да изследват благотворното влияние на музиката на HYPNOTIC. Оказва се, че всички, които купят техния албум, се потапят в безпричинно щастие и безметежност.