Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви, са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Идеалният кандидат трябва да намери какво го прави различен/уникален и да знае как да го изтъкне. Да бъде търпелив, дисциплиниран и да вярва в себе си", споделя Валентина Каролева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Аз съм Валентина на 32 години - майка, съпруга, актриса. Завърших балетното училище през 2010 година и след това се полутах няколко години, учих няколко години българска филология в Софийския университет, но определено не беше моето място. Като че ли се опитвах да избягам от артистичния свят, но той ме дърпаше към себе си. И така в недалечната 2014 година бях приета в Urdang academy в Лондон със специалност мюзикъл и актьорско майсторство.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Най-първата ми среща с магията на киното беше още, когато бях на 10 години. Баща ми учеше кино режисура в НАТФИЗ и трябваше да заснеме един къс филм, в който имаше роля за дете на моята възраст. Аз с голямо желание и дисциплина се заех с работата. Запознах се с невероятни актьори, дори имах сцена с Ицко Финци. Беше незабравимо преживяване, но най-много се запалих за професията след като баща ми ме похвали и каза, че съм била изключително изпълнителна. Някак усетих, че макар и трудностите в тази професия, аз просто я усещам като призвание, а не като работа.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Тогава не си я представях много, по-скоро си мислех, че след балетното ще отида в НАТФИЗ и от там нещата ще се случат. Но Бог имаше други планове за мен. И съм щастлива, че така се завъртя животът ми и всъщност първите ми професионални стъпки всъщност бяха малко по-късно от колкото очаквах.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Една от най-големите ми и звучащи невъзможно мечти се сбъдна с ролята ми в "Доза щастие" така че смея да твърдя, че не само съм достигнала, но и съм надминала тази мечта. Иначе те мечтите се раждат постоянно, нямам търпение да продължавам да сбъдвам нови.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, щастлива съм, че точно така се случиха нещата. Щастлива съм, че видях и други светове, че потърсих себе си отвъд това, което съм си представяла.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Мисля че това е една невероятна възможност да разбереш навреме дали професията, която си избрал или за която учиш, всъщност е твоята. Важно е за един млад човек да има възможност да пробва и да греши, да намира призванието си и мястото си в света.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да намери какво го прави различен/уникален и да знае как да го изтъкне. Да бъде търпелив, дисциплиниран и да вярва в себе си.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Вероятно липсата на достатъчно разнообразие е една от трудностите. Също в България, мисля че има много малко места на които предлагат заплатени стажове.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не съм достатъчно добре запозната, но мисля че в България вече има доста различни университети, да повечето са частни, но вярвам че вече всеки желаещ да учи може да намери мястото си. За нивото на подготовка мисля, че в университета вече е твой избор колко и какво ще научиш. А цялостната ни образователна система се нуждае от малко осъвременяване.

Каква е рецептата за кариерен успех на Валентина Каролева?

Дисциплина, добро отношение и уважение към другите и желание да направиш най-доброто на което си способен.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Вдъхновяваща, удовлетворяща и формираща моето аз.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да продължавам да търся себе си, да не се отказвам дори и да е трудно и като започна нещо да съм сигурна, че ще успея да го завърша, каквото и да ми коства това.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да са смели да бъдат себе си. Да имат желание да се развиват не заради някой друг, но заради себе си. Да пробват, защото най-добре се учим от грешките си. И като намерят своето поле за изява да слушат и попиват всичко, защото никога не знаем кое точно ще ни свърши работа в някой напечен момент.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Добра новина е да сме здрави, да има повече мир, разбирателство и доброта между хората.