"Стажът е шанс да махнеш розовите очила и да получиш реална обратна връзка за собствените си възможности и да откриеш всичките си интереси", споделя Йордан Кисимов, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Кой е той?

Йордан Кисимов е на 44 години, роден в София, в семейство на музикант и артист, учил е в музикално училище, езикова гимназия и е следвал в Германия. В момента работи като функционален консултант в Хитачи Солюшънс, занимава се с ERP системи - Майкрософт Дайнамикс. Работил е много в сферата на продажби и търговия за някои от най-големите вериги за хранителни продукти, премиум APPLE магазини в Европа. В момента се наслаждава на промяна в кариерата си, от търговия към подкрепа и структуриране на търговските процеси чрез ERP системи.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Започнах да се занимавам с продажби и ритейл в Германия, в Бавария. Работех за Панасоник и Олимпус и организирах промоциите в много градове в края на седмицата, когато имах директен контакт с клиента. Тогава усетих, какъв интерес имам към целия процес на продажбата - от откриването на нуждите на клиента, през пътуването му от докосване на продукта, изпробване на функциите, които го интересуват до затваряне на процеса. Красотата на доброто обслужване, подходяща обстановка, грижата за мястото, на което работиш и за клиента. След завръщането ми в България, скоро се насочих в същата посока и скоро бях управител на верига магазини, по-късно и на друга, които поставяха особен акцента на премиум обслужването на клиента.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

В тези години дори не мислех, че в България може толкова бързо да се напредне в това, с което се занимаваш, че можеш да бъдеш оценен и да се развиваш светкавично. Представях си кариерата си в същата сфера, но с по-голям мащаб.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Достигнах и надминах мечтите си, но мечтите са нещо свободолюбиво и палаво, те летят нагоре, нависоко и още не успявам да достигна това, което сънувам, което е и извор на мотивация.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Бих заложил още повече на допълнително образование и цялостно личностно развитие.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете за мен са едно от най-важните неща, които се случват на ученици и студенти, в процеса на образованието им. Те са от изключителна важност за всеки млад човек, защото дават безценен опит и усещане, в каква степен изгаряш да се занимаваш и се интересуваш от дадена дейност, предмет или сфера на знание. Това е шансът да откриеш всичките си интереси и да махнеш розовите очила, да направиш информиран избор.

Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеалният кандидат трябва да е любознателен, трябва да иска да се докосне до всеки процес, всяка задача, да има желание да вникне в същността и целта на задачите си или накратко - да иска да направи нещо максимално добре и да име желание да учи, за да може да го подобри още повече.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Според мен, най-важните три момента, които са от особено значение при избора и откриването на подходящия стаж са:

- Собствената увереност, какво те интересува и в каква посока искаш да се развиваш;

- Достъпна и ясна информация, кой работодател с какво се занимава, какви са перспективите, какви са пътищата за развитие;

- Липсата на бюрократични пречки.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Нивото на подготовка по мои лични впечатления не е достатъчно. Липсва гъвкавост в предоставянето на информация за нови постижения, ново познание, структурираност на стария материал, близост до реалния живот. Българската образователна система дава чудесни възможности за съчетаване на учебния процес и работата, но това често е за сметка на контрола на знанието и устойчивото му развитие. При сериозен интерес от страна на студента, избиране на стаж и постоянство, с българската образователна система може много лесно да се започне работа, но за истински квалифицирана дейност трябва много усилие в процеса на следване.

Каква е рецептата за кариерен успех на Йордан Кисимов?

Приемане на каузата като обща, на работодател и служител. Постоянно развитие на собственото знание в областта. Насърчаване на топ работодатели с труда си, избягване на лоши примери. Работа, сякаш някой важен за теб човек те наблюдава.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Гъвкавост. Любопитство. Личен пример.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Близките ми никога не са имали повод да се съмняват в професионалните ми възможности, но получавам много съвети за съчетаването на работния и личния живот, за потенциала в различни сфери, за връщането към реалността, когато се отнасям.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Мисля, че основната мотивация за младите хора да проведат максимално рано стаж е да опознаят сферата, с която искат да се занимават, да видят предимствата, трудностите, да докоснат потенциала и първи резултати от труда си. Така те със сигурност ще знаят, че това са плодовете, за които искат да се грижат и берат цял живот.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Всяка новина за справедлива положителна оценка на постиженията на всички мои близки ме радва. Успехът във всяко начинание за което гориш е троен, когато допринася и за общо добруване, и безкрайно приятен, когато бива оценен.