Симеон Донов е роден в София, израснал в района на Орлов мост. От 1-12 клас учил в "Бастилията", впоследствие френска филология в Софийския Университет, Международен Туризъм в Икономическия и магистратура Маркетинг, също в последния споменат...Дългогодишен състезател по водна топка в ЦСКА София и активен автомобилен състезател до ден днешен. Бизнесът ми е изцяло вдъхновен от основната ми специалност - "Туризъм" - свързан с пътуване и ентъртеймънт!

Лесно ли се взима решението да направиш бизнес на такова далечно разстояние? На кои важни въпроси трябваше да си отговориш, за да направиш смело финалната стъпка в реализирането му?

За мен решението се взима лесно, след сериозен предварителен анализ и маркетингово проучване! Важните въпроси бяха - колко е инвестицията, за колко време ще се върне при най-песимистичния вариант, колко са максималните възможни разходи, колко са минималните възможни приходи, какви са рисковете и възможността ми за справяне с всеки един от възможните проблеми. Също така анализ на това, какви са плюсовете и минусите от бизнес зад Океана (които в случая са индивидуални)

Как се управляват кадри на другия за нас край на света? Особено, когато те представляват микс от националности и особени характерни черти?

Кадри се управляват с други кадри (качествени, квалифицирани и мотивирани). Имам тайна система/стратегия за управление от дистанция, до която достигнах доста трудно и предпочитам да запазя в тайна!

Какво съветваш служителите си, когато тяхната работа е и отговорност и забавление? Къде е синергията между двете, за да се получи очакван за теб положителен краен резултат?

Никога не ги съветвам - дори не говоря с тях, държа ги на дистанция и не ги допускам близо до себе си. Разговарям само с двама души - GM и маркетинг мениджъра.

Кои са принципите, които ти следваш, когато работиш с хора?

Супер коректен, взискателен и безкомпромисен. Два пъти по добър с добрите и 5 пъти по-лош с лошите. Не забравям - никога!

Кои са основните качества, които ти виждаш в себе си и ти дават основание да вярваш, че това, което правиш ще бъде успешно в дългосрочен план?

Конкурентен съм, възприемам бизнеса като игра, която се опитвам да спечеля и се състезавам във всичко което правя с конкурентите, стремя се да съм най-добрия.

Каква е рецептата за вдъхновение и забавление на Симеон Донов?

Смисълът на човешкия живот се крие в щастието! При всеки то е различно! Всеки се вдъхновява и мотивира от различни и ценни за него неща. Аз обичам контакти с хора, партита - други хора не обичат! Затова си има и поговорка : Намери си работа, която да ти е приятна и повече никога няма да работиш... Аз съм си намерил моето, спрямо моята индивидуалност... За други тази рецепта не важи. Новото ми хоби и бизнес е строителството! Да правя интересни и различни жилищни обекти, в които не просто да съществуваш, а да живееш - да вдигнеш стандарта на живот!

Със сигурност конкуренцията в сегмента нощен живот е голяма. Твоят опит е събран от личните ти посещения на клубове във всяка точка на света. Кои са ключовите решения, които ти взе, за да направиш разликата и то в условията на Ковид през последните повече от 2 години?

Не разбирам за каква разлика питаш?! В условията на Ковид никой не работеше - тогава се капсуловаш, намаляваш разходите до минимум и чакаш бурята да отмине...

Симеон Донов с екипа в заведението във Филипините

Снимка: Личен архив

Как гледат във Филипините на един българин, решил да прави бизнес в тяхната страна?

Там не си българин, а си foreigner (всички чужденци под общ знаменател) и си на голямо уважение. И има защо! Ти инвестираш чуждестранни пари в тяхната страна и дори да фалираш - те пак остават за тях! Плащаш заплати и данъци в тяхната страна! Това е най - важното нещо за икономиката на всяка държава - да привлече чуждестранни инвеститори!

Разкажи ни - кои са най-любопитните нюанси и какви са разликите, които виждаш в ентъртейнмънт бизнеса, сравнявайки България и Филипините?

Не ги сравнявам. Не ме интересува просто. Но като се замисля разликите са основно в Музиката и купона. Тук този сектор е 90% българска музика и 10% световна. Там е 100% International, както в цял свят, с изключение на балканския полуостров, арабските държави и Африка, където се слушат локални ритми основно.

Какъв съвет би дал на всеки един българин, който обмисля идеята да прави собствен бизнес, независимо от локацията и сегмента?

Не давам съвети на никого, не смятам че съм голям специалист... Всеки сам трябва да се справи. Никой не знае точната рецепта и никой няма да ти даде хляба в ръцете, най-много да те обърка. Всичко е строго индивидуално.

Да завършим с нещо забавно. Сподели ни рецептата за интересен типично филипински и / или ястие, което ние в България можем да си направим сами?

Не питаш подходящия човек за такива неща. Не отделям много време за хранене. Не съм любител на дългите вечери, специални ястия и дрънкането на празни приказки по 5 часа с различни хора. Във Филипини ям същото като в България - супер елементарни неща - меса на скара, зеленчуци и плодове. Стековете им са страхотни, но според мен това е нещо, което не можеш да го направиш сам. Мангото и авокадото там също са уникални. Просто слагаш съвсем малко мляко, малко лед, разбиваш 3 плода манго вътре изсипваш го в огромна чаша, слагаш сламка и почваш да пиеш и плачеш от кеф

Мега Денс Център Филипини

Снимка: Личен архив