Пред невъзможност да продължат работа и масови съкращения на работници са изправени предприятията от тежката индустрия, ако спешно не получат помощ от държавата, заради високите цени на тока. Предприятията от сектора, на които разхода за ток формира голяма част от себестойността на продукцията, са сключили дългосрочни договори при фиксирани продажни цени, а междувременно основният ми ресурс се увеличил пет пъти, сега са изправени пред невъзможност да покрият такива загуби. Естественият завършек на това е спиране на дейността, казва Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ако веднага не се вземат мерки, които да повлияят директно на цената на електроенергията за небитовите потребители, съкращенията на работници ще започнат още в началото на новата година, заедно с получаването на първите сметки за ток от предприятията. Добрин Иванов допуска, че е възможно да бъдат засегнати няколко хиляди работни места в металолеенето още с първата вълна на съкращения.

За да не случи това, АИКБ предлага на новото правителство три краткосрочни мерки, които да нормализират ефекта от високата цена на електроенергията. Подобни мерки вече са приложени в Румъния, където сега цената на тока за бизнеса е 180 лв за мегаватчас, и в Сърбия, където цената е 130 лв за мегаватчас.

Първата мярка, която АИКБ предлага е свързана с компенсиране на бизнеса, така както вече беше направено от служебното правителство за септември и октомври. Този път обаче без фиксираната цена от 110 лв за изразходван мегаватчас електроенергия, а с фиксирани 75 процента от фактическата цена, което за декември се равнява на 217 лв, уточнява Добрин Иванов.

  • Какви са другите две предложени на правителството мерки?
  • Какво последва след подаденият през август от АИКБ сигнал до прокуратурата, МВР, ДАНС, ГДБОП и КЗК за нелогични оферти и манипулиране на цените?
  • Ще последвате ли призива на премиера Кирил Петков бизнеса да изисква зелен сертификат от своите служители?

Отговорите на Добрин Иванов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Добрин Иванов е магистър по "Счетоводство и контрол" в Икономическия университет - Варна, има следдипломни квалификации и специализира право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 2009 г. до момента е изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Заместник-председател е на Националния съвет за насърчаване на заетостта към Министерството на труда и социалната политика, член е на съвета към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.