Започват съкращения, ако бизнесът не получи помощ заради скъпия ток

Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тебе неграмотнико откъде те извадиха.Само плашиш хората.И с ток и без ток работата ще върви.По малко ще се яде,по малко ще се купува и тогава цените ще тръгнат надолу.

Ще последвате ли призива на премиера Кирил Петков бизнеса да изисква зелен сертификат от своите служители? Скоро нама да има служители този за зелен сертификат мисли.

Трябва национална стачка с искане за закриване на борсата за ток.

А след масовите съкращения какво следва?

Никакви субсидии за едрия и среден бизнес. Субсидии само за дребния бизнес и работещите.

И като сакратите хората и те ще отидат по чужбина по ферми прочие и кво правим като се управят нещата!?! Почваме да ревем че няма кадри

В понеделник 5 майки с по две деца ги оставям без работа. Ще ходят на борсата. Тва е положението.

Е, щом можеш сам да си свършиш работата ... да не ги беше наемал?

Те на борсата ще вземат почти колкото си им давал, няма да загубят много.

То па един бизнес! Сите кожодери се нарекли бизнес!

Започвайте! Обикновенно след война има подем. Така че може да се окажете ноивите будители! Никакви субсидии на бизнеса заради тока!

Ясно е, че цените на тока трябва да се вдигнат, но не преди да са се вдигнали доходите на хората. Бизнесът и да получи подкрепа, цените на стоки от първа необходимост, така ще хвръкнат, че свят ще му се завие и на народа и на правителството и на парламента. Да налагат временен мораториум и като измислят разумно решение, тогава .

Няма какво да се измисли. Просто НЯМА какво. Енергетиката е нещо което се прави десетиелтия. А, не - айде бързо да измсилим ток отнякъде. Ми НЯМА как физически това да стане. С тоз матрял (политиците ни са от същия) - ТОЛКОЗ.

Идва Кирчовата зима

Нали говорехте,че държавата е лош стопанин,че частниците са умни и предприемчиви и ще осигурят висок стандарт. А сега излиза,че без лошата държава ,вие частниците сте пълна нула.

Точно държавата носи основната вина за високата цена на тока в България и не само. И това е в следствие на структурата на производителите и дистрибуторите на електроенергия, която структура е резултат от държавни решения. Точно за това държавата подпомага в тази криза бизнеса и в Западна Европа, нищо, че и там индустрията е напълно в частни ръце.

Ще съкращаваш ,бе ,Сульо?Нали държавата ти плаща80/20 заплатата на работниците?

Думузчията ще съкращава футболисти

Тая мярка беше във връзка с локдауните по време на пандемията и вече не се прилага, защото всички бизнеси работят. Особено що се отнася до индустриалните предприятия - те си работят нормално без никакви ограничения. Освен това мярката в България не е 80/20, а 60/40. Тук става въпрос за съвсем друга тема - повишените цени на тока за небитови потребители. Добре е първо да се осведомявате по темата, която коментирате, за да не пишете пълни глупости.

Ако не е смръдльото с дългата коса, ще е този хубавец. Български бизнесмен ;)

Няма просто кой да работи на загуба. Само мегаголеми фирми мгоат да си позволят това и то за кратко. Българските бизнесмени и бизнес са просто... български. Спомням си как бизнеса си мислеше че ше направи пачка покрай "зелените" технолгии. А обяснявах уж не на последни хора, че с това закопаваме енергетиката и сички ше го духаме яко. ---------- Квито сме ние българите, такива са ни и бизнесмените и лекарите и полтицитите и т.н. и т.н.

Ами да фалират Какъв е проблема ? В Германия хора за работа търсят под дърво и камък

Проблема е че аз не искам да се гърба я Германия като ПОСЛЕДЕН роб. Тук плащат малко, но поне съм си на мястото. И изобщо България ми харесва, макар и че населението на територията не е първо качество. Но.... Родина... не я избираш - както казал онзи червей от известния анекдот.

да се чете: Ще уволним хората да не плащаме заплати, но искаме да си имаме същите печалби, държавата да ни ги плати! Който уволнява хора - никаква помощ, даже допълнително санкции!

да страхотна логикиа. Понеже тока е скъп и ни оскъпява производството, което е нещото, което ни носи приходи, ще уволним хората, за да намалим производството, което ще ни намали приходите, което е логично, защото по-високи разходи се плащат с по-малко приходи :)

Че по отношение на енергоемкостта ,българският бизнес е неконкурентен спрямо колегите си в Европа.Но с оборудване от соца и китайски машини десета употреба-толкова. Иначе от къде пари за коли, вили и любовници.

Да, добавя. Това че ще подпомага държавта, НЕ решава проблема. Ама изобщо таман хич. Просто се отлага експлозията и трупаме дълг. Ако имахме АЕЦ, поне пари щеше да има докато има търсене на ток... а с тези зелени калинки налазили ЕС, търсене на ток в Европа ще има много.

Проста сметка показва че ако бяхме направили Белене, сега той щеше да продава ток на същата борсова цена - 70-80ст киловат. А, да произвежда на 5-10. Разликата отива у държавата и тя може да подпомага когото трябва. Сега ще вземаме заеми и скоро ще сме взели колко за 2 АЕЦа. Те така те. Хубаво би било предателите загробили проекта да бъдат съдени.... ама... то ако се почнат такива работи, почти сичките ни политици са за затвор.

Само дето БеляНЕ щяхме да си дундуркане при тези и по-високи цени в следващите 20 години. Защото тоя проект щеше да се оскъпи поне със 100 % от крадците на Боко Тиквата. Докато цената на тока от другите централи може и да падне. Малко вероятно,но възможно.

Но Борисов каза, че Белене е гьол.

Всички да ги уволнят. Белким дойде акъла на тия овце да се преборят за по-добър живот. Не само фейс и статуси, чакайки някой да ги оправя.

дреме ми на дедовиа

Вижда се, че хората ги третират като овце - доене, стригане и месо. Вече не сме им нужни и ще ни ползват за .......

Че нали вдигнаха цените заради скъпия ток. Сега и държавата да им дава на готовои уж криза пък печалбите по-големи от преди кризата.

Да си продават лимузините и вилите и скъпите любовници, но не ги махат.

Първо- в България няма бизнес.Има шайка некадърни крадци , които не могат да виреят в нормална бизнес среда.Разчитат само на корумпираната държава да им даде поръчки на баснословни цени.Покажете ми поне едно българско предприятие , което да работи с най модерни машини , да си е построило собствен фотоволтаик и да си задоволява само нуждите.В Германия почти всяко цехче има такъв , а да не говорим колко частни къщи имат.А нашия цървул се чуди как да краде , да не осигурява работниците си на реални заплати , как да си купи луксозен автомобил и как да заведе курвата си на луксозен курорт.Затова такива боклуци заслужават само едно-конфискация и разстрел.

Голям майтап е този "бизнес", собствениците ще работят сами в предприятията си. Цената на тока е определена от спекуланти на уж свободния енергиен пазар. Тези спекуланти са " бизнеса".

Кви съкращения, къде ще намерят по-евтини роби да им изкарват пари и такива ниски данъци? Да ходят в Македония да видят там как е..

190 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Ако приемем, че потреблението на електроенергия в България е 40 млн МВч годишно, а дялът на „небитовите“ потребители е 60% то се оказва че държавата ще подпомага бизнеса с 110 по 40млн по 0.6 = 4.5 милиарда лв годишно Доскоро едни „енергийни експерти“ твърдяха, че България не може да си позволи един милиард и половина годишно и за няколко години да има АЕЦ Белене. А сега ще харчи по четири милиарда и половина и няма да има нищо. А с годините ще харчи и много повече, защото цените на квотите тепърва ще растат. Ако беше построена досега АЕЦ Белене, сега щеше да произвежда ток на цена 70 лв/МВч (142 лв/МВч усреднено за целия експлоатационен срок от 60 години). Ако приемем цена на тока от ТЕЦ, заедно с цената на емисиите, 270 лв/МВч, то АЕЦ Белене щеше да замести скъпия ток от ТЕЦ и да спести 3.2 милиарда лв на България. 200 лв по 16 млн МВч. С тези пари можеше да се плати на бизнеса да могат да работят, и да остане и голяма печалба. Следователно, експертите заради които беше спрян АЕЦ Белене носят отговорност за енергийната криза и за милиардните харчове на държавата с които да спаси фалиращия бизнес. Въпросът е: Защо ние да плащаме за поразиите нанесени от редица „експерти“: • Делян Добрев • Иван Хиновски (агент Хабов от ДС) • Иван Иванов (КЕВР) • Трайчо Трайков • Мартин Димитров • Мария Капоне • Борислав Сандов • Георги Ганев Защо тези „експерти“ не плащат с лични пари тези милиарди? Почтено и морално ли е тези „експерти“ да вземат отново решения в енергетиката и да продължават да дават „експертните“ си оценки, които ни доведоха дотук?

И сега имаме достатъчно мощности да захраним цяла българия на цена 200 лв на мегават. Имаме нужда от 3000 мегавата мощност, имаме 2000 от АЕЦ, 1600 от Мариците, 800 от Чаира и още поне 500 от малките тецове. Та защо е необходимо да се минава през борсова цена на международен пазар?!?!?!? Тези 4,5 милиарда на година отиват в джобовете на 4-5 човека в България без да си мръднат пръста. Само трябва да излезем от този пазар. Вярно, че плащаме глоби към ЕС, но едва ли ще са 4,5 милиарда на година. Като гледам са 100 000 на ден, което пак е по-евтино от плащането на субсидия

Имаме нужда от 3000 мегавата... идея си нямаш за какво говориш.

Ходи на сайта на борсата и виж търгуваните количества за час - 3000-3500

Хубаво си изредил имената , но тези нямат нищо общо с енергетиката.Първия е бивш продавач на килоти на пазара в Димитровград,Иванов си е нещо като полит проститутка-нищо не разбира , но изпълнява каквото му наредят.Трайчо-син на бивш началник на електроснабдяване в Кремиковци , уволнен за смъртни злополуки.Самият той е виждал енергетични съоръжения само на снимка.Останалите не ги коментирам-те са просто кръгли нули.Когато енергетиката зависи от счетоводители колапса и е гарантиран.А да не говорим как се краде там.Ако погледнете имотното състояние на шефовете на МЕР в ЕСО ще констатирате , че всички до един са кандидати за клиенти на бай Ставри.

Факт. Национални предатели. Но в техен интерес трябва да кажем, че просто презокеанските ни "приятели" не дават България да има АЕЦ. Защо, те си знаят. Който и да беше, едва ли щяха да го пуснат да прави АЕЦ. Виж на Батко, какво му се случи, като реши, че няма да пита за турски поток, хвърлиха го на протестиращите и го оставиха да се гърчи.......

Говорим за 3000 Мегавата мощост. Козлодуй произвежда 2000, Мариците 1600, Чаира още 800. Имаме мощности да захраним цяла България, че и да изнасяме на цена под 250 лв на МВ. Бизнесът е принуден да купува на 900 лв на мегават. Цялата тази борсова система е пълна отврат и прави определн кръг милиардери, докато бизнесът се задушава и скоро наистина ще има масови уволнения заради затваряне на бизнеси

Еми да излезнат на протест бизнес заедно с работниците си,защото хората за битовия ток трябва хем да си плащат техния скъп ток хем от данъците им да дават на тия бизнесмени,а после пък същите бизнесмени да им продават стоката на завишена цена, болен здрав носи

Абе, къде е Киро Истината? До преди изборите беше по всички студиа, на всеки микрофон се слагаше с усмивка... Сега? Къде са с Асенка Очите да кажат какво ще става, как? Бизнеса чака подкрепа и решения от Септември! Понасъбра им се!

Моят бизнес като не върви някой помага ли ми? Фалирай и чао, като не можеш да се справиш. Не чак толкова страшно, на втория-третия път се свиква.

Айде направете ги тия съкращения, оптимизирайте, пък тогава искайте държавна помощ. А който е нездрав - да фалира. Сегашните частни фирми са почти като социалистическите - при лоша конюнктура - трябва да ги субсидираме, при добра - раздуват разходи и крият печалба.

Чудесно - съкращаваме "бизниса" и "бизнисмените"

Ей че скромни, само 75% от тока да им го плаща държавата. Ама всички иначе вдигнаха цените на продукцията и стоките но искат някой да им плати и тока.

то един бизнес робовладелци ..

Този не съм го виждала преди. Но няма нищо общо с името си.