Времето, когато футболните треньори работеха само по усет отмина с поколението на гениалния Димитър Пенев. Съвременният спорт изисква много повече отколкото преди 10-15 години. Допълнителните сили, които сега се очаква да покажат футболистите на терена, идват от по-доброто разбиране на треньора в какво текущо физическо състояние са те. Той трябва в реално време да знае как се възстановяват, как се хранят и какви са параметрите им при тренировка. А по време на официална среща, отново в реално време, треньорът трябва да може да види състоянието на всеки негов играч на терена, за да знае кога да го смени или да промени темпото на игра на отбора. По-високите изисквания към футболистите водят и до повече безконтактни контузии, които са почти 40% от всички контузии в отбора. За решаването на тези задачи в съвременния футбол през последните няколко години вече се грижи изкуствен интелект, каза Владимир Грозданов, изп. директор на технологичната компания "Барин Спортс".

Чрез система от сензори събрани в екипировка, която тежи едва 48 грама, иновативният продукт на компанията следи кинетичните и биометричните данни на футболиста, като ги предава в реално време на треньора. Става дума за онези черни и къси потници, които играчите носят върху или под фланелката. Грозданов очаква, че скоро част от 12-те хиляди параметъра, които тяхната система предава за всеки на терена всяка секунда, ще могат да се виждат и по телевизията по време на живо предаване на футболния мач. Той дава пример с данни като сила и скорост на отправените удари към противниковата врата или пък зони, които покрива даден футболист и какви ускорения постига.

У нас екипировката на "Барин Спортс" вече се използва от треньорите на "Левски", "Славия", ЦСКА 1948, "Черно море", "Берое", "Локомотив" Пловдив и националните отбори по футбол за мъже и младежи до 21 години. В чужбина с нея разполагат футболни клубове от ОАЕ, Португалия, Полша и Северна Македония. Компанията започва работа през 2013 година като стартъп и пет години по-късно сключва първия си договор с футболен клуб у нас. Към днешна дата инвестицията в продукта наближава 1 милион евро. 

 

  • Кой футболен клуб се довери първи на "Барин Спортс" и какво му донесе това?
  • Има ли аналог вашата разработка, с който да ви сравняват?
  • Не ви ли блазни идеята да предложите продукта на NFL, NHL или пък на NBA?
  • "Барин Спортс" е член на Българската стартъп асоциация - BESCO. Какво ви дава тя и какво вие давате на нея?

Отговорите на Владимир Грозданов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Владимир Грозданов е съосновател и изп. директор на технологичната компания "Барин Спортс". Има 17-годишен опит в електронни и изчислителни технологии и 10 годишен с нанотехнологиите на IBM. Защитил е докторантура по микро-електромеханични системи и сензори в Техническия университет в София. Участва в иновативни проекти на университета и на IBM.

ИЗБРАНО