Приходната част на държавния бюджет се реализира на база обем на икономиката спрямо действащата данъчна система. Разходната част е свързана основно с пенсионната и здравната системи, общините и инвестициите на държавата. Накрая всичко това се валидира от Народното събрание. Министърът на финансите не може да прави чудеса, но пък и на хората не им харесва да чуват истини. А преди дни служебният министър на финансите Росица Велкова направи точно това, каза много истини. Така Валери Белчев, министър на финансите във второто служебно правителство на Стефан Янев, коментира думите на Велкова, че в следващите 3 години дефицитът в бюджета щял да бъде около 12 млрд. лв., а на България ще се наложи да тегли по 15 млрд. лв. нов дълг всяка година, за да покрие плащанията. Освен това е наложително преструктуриране на разходи, за да не се наложи вдигане на данъците. Белчев е категоричен, че не може някой да понася критика, само защото е поел финансите на държавата в състоянието, в което са.

Белчев припомня, че в края на миналата година той е бил готов с проект на държавен бюджет за 2022 г., който е внесен за разглеждане в Министерския съвет. Голяма част от заложеното в бюджета на тогавашното служебно правителство после е било възприето и в бюджета внесен в Народното събрание от редовното правителство след изборите. Бюджетът на служебното правителство обаче е бил по-консервативен. В него дефицитът на държавата не преминава границата от 3% или 4 млрд. лв. Очакванията на служебното правителство за икономическия растеж през 2022 г. също са били по-консервативни. Според Белчев, прекалено оптимистичните очаквания на редовното правителство са го вкарали в капана на актуализацията на бюджета и прибързаното повишаване на социалните разходи.

  • От къде държавата може да търси по 15 млрд. лв. на година и с какво ще ги гарантира?
  • Кои са разходите, които е възможно да бъдат преструктурирани и да чакаме ли по-високи данъци?
  • Отдалечава ли се България от въвеждане на еврото на 1 януари 2024 г.?

Отговорите на Валери Белчев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Валери Белчев има магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет, магистратура по финансови и банкови техники от Университета Париж-2: Пантеон-Асас и докторска степен на икономическите науки, с фокус върху банковите регулации от УНСС.

Професионалният му път преминава през редица водещи търговски банки, като "Ейч Ес Би Си", "Креди Агрикол Индосюез", "Фортис Банк" и "Сосиете Женерал". През 2007 г. установява стратегическо партньорство с "Ротшилд и Сие" и става техен изключителен партньор за България до 2013 г., което измества професионалния му фокус върху инвестиционния бизнес. През 2015 г., в качеството си на изпълнителен директор и председател на УС, участва в създаването на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете), който е част от системата на Министерството на финансите.

Заема поста министър на финансите от 15 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г. във втория служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев.