Ако държавата не се намеси, ще стане така, че само домакинствата ще поемат цялата тежест от шоковите цени на тока и парното. Фирмите компенсират двойно чрез повишени цени на продукцията заради инфлацията от една страна, а от друга правителството ще ги подкрепи финансово, като поеме част от разходите им заради високата цена на тока. В същото време държавната енергетика прави свръхпечалби от продажбите на ток и въглеродни квоти.

Ето защо, казва Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", е важно след изборите на 14 ноември да имаме работещо Народно събрание, чиято първа задача да бъде решение за подкрепа на домакинствата чрез разпределение на рекордните приходи в бюджета. Ангелов е на мнение, че най-лесното решение, което може да вземе държавата, е да поеме до края на отоплителния сезон разликата в цената на по-скъпия газ за топлофикациите в страната, така че да не се повишава цената на услугата за домакинствата. По същият начин според него може да бъде решен и проблемът с високата цена на тока за бита.

Георги Ангелов припомня, че този въпрос ще стане особено актуален още на 1 януари, когато държавната Комисия за енергийно и водно регулиране трябва да съобщи новите цени на ток, парно и вода за битовите потребители през следващата половин година, след месеци на драстично поскъпване на природния газ и електроенергията.

  • Какво да очакваме от КЕВР на 1 януари 2022 година?
  • Какви са прогнозите за инфлацията след шока с цените на газа и тока?
  • Прогнозирахте стагфлация. Защо твърдите, че може да стигнем до там?

Какво отговори Георги Ангелов, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Георги Ангелов е завършил финанси в УНСС, работил е в Института за пазарна икономика, а понастоящем е старши икономист в институт "Отворено общество". Заместник-председател на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация от 2009 до 2014 година, член на Американската икономическа асоциация. Основните му интереси са свързани с данъчна политика, реформи и икономическо развитие.