Свръхпечалби в държавната енергетика, домакинствата губят пари

Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество" пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Със свръхпечалбата от държавните дружества БЕХ спасява от студена зима софиянци. Този платен главен експерт как ще обясни този факт. Свръхпечалбата от АЕЦ Козлодуй се дава на бизнеса - комунизъм, та дрънка. Частните производители на електроенергия пасуват и поръчват Ролс Ройс, защото с Бентли вече изглеждат бедни. Пускат АЕЦ на регулираният пазар и тока за бита остава евтин, ТЕЦ Марица Изток 2 продава на бизнеса с дългосрочни договори (взаимноизгодни), а всички останали на свободния пазар за износ. Просто и ясно.

по време на извънредни положения като война , природни бедствия и епидемии трябва да има закон срещу спекулата за жизненоважни стоки и услуги

Втора АЕЦ да имаме пак тока нея ще го изнасят и ще внасят скъп ток от чужбина.

Гледам много често хорта питат - АЕЦ прави ток на 4ст, а на пазаара за народа 20, а за фирмите 30-60ст. Къде е разликата? Ами точно там където е разликата между цената по която се купува газ от Русия и се продава после на пазара. Т.е. у големите търговци. Те там е. И още нещо, което малко кой разбира. Разните либерастчета соросоидчета си мислят че парите са основа на всичко и за тях сичко се върти около разпределнието и далаверата. А, НЕ! ----------- Основа на всичко е ЕНЕРГИЯТА. Когато ЕС прави ЕНЕРГИЯТА ПО-ТРУДНО достъпна за всеки от нас, тя все едно ни казва - ЩЕ живеете ПО-БЕДНО. Защото никакви пари не могат да ти направят 1GWh ток или газовия му еквивалент днес ако ти потрябват защото е студено. Законите на физиката не могат да бъдат излъгани, ни с пари, ни с директиви от ЕС.

Ако АЕЦ е ТД дали стойността щеше да е 4 ст.? Големите търговци се определят от Държавата! Ядрената енергетика не е най-евтината, както твърдят! Просто не им отърва енергията да е свободна!

на ви президентска република!

А ако беше боковата република, как щяха да се развият нещата? Щяхме пак да слушаме как ударно се наливат едни милиарди в една тръба, която щяла да ни направи газов хъб и енергийно независими, докато реакторите на АЕЦ Белене си седят на склад, няма Южен поток и "Чаира" си седи със спрени средства за разширение от десетина години?

Да бе той пазара го либерализира Радев, не Батко. Радев отказа втори АЕЦ, не Батко. Това е положението искаш общ пазар с Европа, либерализиран и са ще внасяш от Румъния. Хората нови ядрени мощности си строят, докато на теб Делянчо ти обяснява как няма да платиш никакви неустойки ако прекратиш строежа на АЕЦ Белене, а Батко ти обяснява как Белене щяло да продава на 150 лв, което е страшно скъпо. Е нати сега мегават час по 500лв.

Затриха ни господа политиците, сегашните. Пълнят сметките си за наша сметка.

За един месец фирми и домакинства на собствениците на фирмите са спестили 1.3 млрд. лв. ... . . .. . .. .. . . . .. . . . . . .. . .... . .. . . . .. . .. . .. .. . . . .. .. . .. .

Дотации от ДДС за фирмите платено от крайния потребител домакинствата " само домакинствата ще поемат цялата тежест от шоковите цени на тока и парното. Фирмите компенсират двойно чрез повишени цени на продукцията заради инфлацията от една страна, а от друга правителството ще ги подкрепи финансово, като поеме част от разходите им заради високата цена на тока. В същото време държавната енергетика прави свръхпечалби от продажбите на ток и въглеродни квоти. " . .. .. . . .. . . .. . . .. . .

А аз знам кой може да открадне най-много от държавата!!!!!!! Цели три пъти им ядох попарата!

В момента имаме регулиран пазар и свободен пазар. Централите на дългосрочен договор и преференциални цени си продават на цените в дългосрочните договори на преференциалните цени и те работят за регулирания пазар. На свободния пазар са тези без договори. Но те са незначителен брой. Основният доставчик на свободния пазар е .... НЕК. А той е собственик на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица 2. Отделно изкупува на преференциалните цени електроенергията от тези с дългосрочните договори - ВЕИ, ТЕЦ Марица 1 и 3. Но преференциалните цени са значително по-ниски от тези на свободния пазар. С малки изключения за някои по стари ФЕЦ, цените на производителите по дългосрочни договори са в порядъка 11до 24 ст./кВтч. НЕК изкупува на тези цени и после продава електроенергията на свободния пазар. В случая дългосрочните договори са в полза на НЕК. И печалбата отива точно в НЕК. От близо месец единия блок на Козлодуй не работи и е в планов ремонт. През лятото пък не работеше ТЕЦ Марица 2. Затова има недостиг на електроенергия на свободния пазар и цените там скочиха. Така НЕК изкупува сравнително евтино електроенергията от производителите с дългосрочен договор и после продава скъпо на свободния пазар заедно с електроенергията добивана от АЕЦ и ТЕЦ Марица 2, които съответно също правят гуши. Пак повтарям основната печалба от високите цени на свободния пазар отива в НЕК, затова и всички говорят да се вземе оттам и да се компенсират фирмите купуващи от свободния пазар. Друг е въпроса дали НЕК умишлено не бави ремонтите, защото недостига и високите цени на свободния пазар, донякъде предизвикани и от обединението с гръцката борса, го устройват прекрасно. Между другото в момнета внасяме малко от Гърция и Турция ток и изнасяме огромни количества към Румъния и Сърбия. А Румъния изнася към Унгария, където обикновено тока е доста по-скъп.

Те, домакинствата винаги губят, ама скоро, както е тръгнало няма да има домакинства да гласуват, та и държавната енергетика ще иде зян...

На произведения електрически ток е на тока произведен от АЕЦ Козлодуй. Който си е държавен отвсякъде. На всички останали по веригата тока е доста по-скъп. Пита се в задачата, при положение че изнасяме над 40% от произведената електрическа енергия кой и защо нагласи тоя огромен скок на електроенергията? И в полза на чий джоб?

Тоя индивид да вземе да си запали дипломата и да не се показва повече. А частните производители на електроенергия нямат ли свръх печалби????От тях кой ще вземе за да подпомогне фирмите и.т.н.??

Ви хортува човека, държавната енергетика е на свръх печалба от раздутата цена на тока. Да го разтълкуваме какво казва. Дерът ви девет кожи със скрит данък. Тези постъпления отиват в държавната хазна откъдето излизат и се незнае къде потъват. Особенно при липса на най важния орган в парламентарна държава ,парламент. Защо няма парламент само слепците не разбраха.

"най-лесното решение, което може да вземе държавата, е да поеме до края на отоплителния сезон разликата в цената на по-скъпия газ за топлофикациите в страната, така че да не се повишава цената на услугата за домакинствата" Да разбираме още държавна помощ за ненаситната Топлофикация София. Останалите как са на печалба и как клиентите им заплащат редовно сметките при двойно по-ниски заплати? А какво е предложението му за битовите клиенти на газ? Аз и сега плащам тройни цени без някой столичен комунист като този да се е загрижил за мен.

Много е лесно да си на хранилка на фондация и да ми обясняваш как бизнеса бил двойно компенсиран за електроенергията. Бил си в дигнал цените бизнеса и държавата го финансирала, тоя нормален ли е?!?!?! Масовите фалити са неизбежни, само за последните 3 дена са ми се обаждали над 20 човека да търсят работа, тъй като са ги пуснали в неплатен отпуск. Бас ловя, че този не е произвел през живота си продукция за 5 стотинки, ама дава акъл какво и как да прави бизнеса...

Май задкулисието го гласят тоя да е заместник на Кирчо и асенчо на спецов !!!! След скандала с гражданството

Този е от хунтата на Радев и прокопиев соросоид

цитат: ! казва Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"! Няма ИНСТИТУТ стига сте лъгали!!! има ФОНДАЦИЯ: "Институт отворено общество" подмяната цели да внуши нещо за научност а то пълна шарлатания!!!!

аз ще направя фондация"министерски съвет" ихааааа спорет дирлайнарчетата тва е възможно и ставам тутакси менистерин

цитат: >>> казва Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество"

АХ ГИДИ КОМУНДЕЛ ТАКЪВ. Още един дето предлага цялата държава да плаща парното на столицата. Не за първи път този се изказва сами и единствено в изгода на София. Срамота!!!

Да се бомбят далекопроводите докато тези изроди отгоре не се сетят и за народа. На терора с терор. Друг изход няма защото с нагли и алчни хора друг метод за разговори не може да има.

Ами да отворя Отворено Общество и да им кажа че ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 не са държавни, ами са американски, както и ветрогенераторите на АЕС, които получават пари за това че НЕ работят. Това са най големите печалбари в Енергетиката.

ТЕЦ Марица 1 и 3 работят, тъпчо. Откъде мислиш идва електроенергията за битовите потребители основно при частично работеща Марица 2 и спрян блок на Козлодуй? И не, те не прявят свръх печалби щото са на дългосрочни договори на определени цени. В случая дългосрочните договори са в наша полза, защото са на регулирания пазар, където средната цена е 11-12 ст/кВтч. Ветрогенераторите получават пари на преференциални цени само за добита енергия, а не ако не работят и преференциалните цени са по-ниски от цените на свободния пазар. В случая най-голяма гуша правеше АЕЦ, а сега ТЕЦ Марица 2, защото нямат дългосрочни договори, а и са си на НЕК. Точно сега от близо месец единия блок на Козлодуй не работи и е в планов ремонт. Затова има недостиг на свободния пазар и цените там скочиха. През лятото пък не работеше ТЕЦ Марица 2. Така НЕК изкупува евтино електроенергията от производителите с дългосрочен договор и после продава скъпо на свободния пазар. Печалбата отива точно в НЕК.

се плаща на завършили изпечени мошеници да ни лъжат че всичко това е нормално. Това са днешните специалисти.

Това са специалистите на Раде!

Специалистите на Раде-то са се доказали във времето крадливи комундета. Те само съдират кожите на обикновените хора и нищо ново не допринасят! Другите специалисти от "Продължаваме краденето" чакат втора смяна след тях :)

ами аз виждам едно много ясно нещо..от както" Промяната "дойде..това се случва факт...

Има проблем - има човек - няма човек - няма проблем....

Хората на мутрата от Банкя богатеят.До кога ще ги търпим ??? Служебния министър на енергетиката се е покрил в миша дупка. НЕ на ковачки и догани !!!!!

Какво беше ? Социализъм + електрификация = на комунизЪм ! И сега какво следва без електрификация , но с ваксинация ? направо съм пошашавен !

Съветска власт плюс електрификация е лафа.

Що за въпрос - обратното разбира се. Европейска власт плюс деелектрификация равно на демокрация е основното уравнение на капитализма. Сега ако виждате сходство в общата конструкция това вече не е мой проблем. То и аз виждам ама ....

Съветска власт + електрификация = комунизЪм => Съветска власт = комунизЪм - електрификация

Да го духат бедните! Приказката е казана в Римския сенат преди хилядолетия! Така, че всичко е точно. Хубав ден!

Правилното решение е да се намалят печалбите а не държавата да налива пари. Това означава по-добра "РЕГУЛАЦИЯ" и оставка на всички в КЕВР и Енергийната Борса и калинките от предишните....

Ти па сега, те парите се наливат в едни "наши" фирми, тези предизборни кампании през 3-4 месеца нали трябва да се финансират от някаде, отделно някой хора искат да живеят в палати, да карат бентлита и ролс-ройси, ако не са наливат парите от къде тези благинки. И като цяло да го духа народеца и фирмите които не са "наши".

Продаваме ток на Македония, а при тях тока по-евтин оттук. И какво ни грее тогава АЕЦ, който го имаме. По-добре да си внасяме ток, ще ни излезе по-изгодно. Сега производителите на ток работят за енергийната мафия, а не за народа.

То па кой ли работи за народа!?! Тъпият народ му дай само избори и дръгнене по форомите.

форумите*

Да ви таковам в уж "десните" икономисти. Само разпределение ви е главата. А защо не се реши проблема в корена, така че цената да си е нормална, държавата да не прави свръхпечалба и да не разчитаме на нейните подаяния?

Какви ги говори този? Нали ултрамега либерализацията и "зелените" "технологии" ги измислиха точно тези "отворени общества" фрашкани с "икономисти" дето живеят в друга реалност. Това е либерализацията бе, свободен пазар и борса. Нали това искахте? Са пак държавата била крива. Ми нали ваште хора управляват държавата вече 30г почти без прекъсване.

От АЕЦ тока излиз на 4.3 стотинки киловата. Промяна в цената няма. Къде е разликата?