Ако някой в ЕК си мисли, че с икономия на енергия може да спечели и постигне развитие, значи има много сериозна грешка в управлението на ЕС. Заблуда е, че енергийната криза в Европа може да приключи скоро. Идващата зима ще бъде тежка, но и следващата няма да е по-лека. В такива условия България няма как да закрие въглищните си централи. Това е абсурдно, каза Боян Рашев експерт в управлението на енергията и ресурсите. В момента мините у нас добиват рекордни количества лигнитни въглища, част от които дори изнасяме. Европейски политици вече обикалят Южна Африка и питат за въглища. Националният ни интерес е ресурса в "Мини Марица - изток" да се използва максимално дълго. Това поставя България в отлична позиция, обясни Рашев.

България има възможност да субсидира бизнеса за прекомерно високите цени на енергоносителите, благодарение на печалбите, които реализират държавните производители на електроенергия като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете в "Мини Марица - изток" и НЕК. Ако се приеме предложението на ЕК за таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност и разликата в цената над този таван в държавите с голям експорт на ток - каквато е България, започнат да се делят с тези, които са вносители, това ще накаже далновидните членове на ЕС, които са мислили за енергийната си независимост и сигурност, каза Боян Рашев.

  • Как ЕС успя да напълни хранилищата си на газ?
  • Какво да чакаме след доброволното намаление на потреблението?
  • Защо интерконекторът с Гърция е добра новина и нищо друго?
  • Може ли вносител на петрол да налага правила на износителя?
  • Кога Европа ще се върне към енергийна нормалност?

Отговорите на Боян Рашев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Боян Рашев е водещ експерт в управлението на енергията, ресурсите и околната среда. Той е създател и управляващ партньор в denkstatt, най-опитната консултантска компания в България по въпросите на ESG, декарбонизация, доклади и оценки на въздействието и кръговата икономика.